Zelf aan de slag voor meer biodiversiteit

Een natuurvriendelijke tuin is ideaal voor dier en mens, want jij hebt er weinig onderhoud aan! Het beheer van een natuurvriendelijke tuin wordt gekscherend ook wel klapstoelbeheer genoemd. Het fijne is dat je aan de buurman precies kan uitleggen waarom jij niet wekelijks maait en het takafval hergebruikt. Met onze tips verander jij je achtertuin of balkonnetje in een paradijsje voor vogels, insecten, egels en nog veel meer dieren!

Zorg voor voldoende voedsel
Insecten hebben voldoende bladeren, stuifmeel en nectar nodig. Zij eten het liefst lokaal, zorg daarom voor bollen, bloemen, struiken en bomen die van nature in Groningen voorkomen. Probeer het hele seizoen jouw tuin in bloei te houden en maai vooral niet alle bloemen in jouw gazon in een keer weg. Heb je weinig bloemen in het gazon? Dan kan het zijn dat de bodem te rijk is. Je kunt (een deel) jouw gazon verschralen en bloemrijker maken door het maaisel weg te harken en af te voeren. Op de rijkere kleigronden kan het even duren voordat je resultaat ziet, dus geef niet te snel op!

Plant bloembollen, bloemenborders met vaste planten, (fruit)bomen en bloeiende struiken. Allemaal zorgen ze voor kleur, maar ze brengen ook leven in jouw tuin. Ook op jouw balkonnetje kun je potten met planten zetten. Insecten komen voor nectar en stuifmeel en vogels komen voor de insecten. Ook soorten als egels eten de insecten. Je kunt eventueel een voederhuisje maken voor de egels. Het gevallen fruit valt trouwens ook goed in de smaak bij insecten, vogels en mens! Probeer te zorgen dat er vanaf het vroege voorjaar tot het najaar altijd iets in bloei staat.

Plant en zaai vooral soorten die van nature in jouw omgeving voorkomen. Onze lokale insecten zijn namelijk aangepast op de planten die hier thuishoren. Ga ook na of er geen gif is gebruikt bij de teelt van jouw zaden of planten om schade aan de natuur te voorkomen. Als je kiest voor biologische teelt zit je altijd goed!

Predatoren, zoals vossen en roofvogels, profiteren als het aantal vogels toeneemt. Kortom, de hele voedselketen profiteert van het voedsel dat je in jouw tuin of balkon aanbiedt.

Zorg voor nestplekken
Voor veel diersoorten is het belangrijk dat de nestplek en het voedsel niet te ver uit elkaar liggen. Zorg er daarom voor dat je geschikte plekjes inricht.

Tachtig procent van de bijensoorten broeden in de bodem. Je kunt ze helpen door een heuveltje te maken van leemhoudend zand. Voor de soorten die boven de grond broeden kun je een insectenhotel maken of een stuk boomstam met geboorde gaatjes neer te leggen.

Voor vogels en vleermuizen kun je nestkasten ophangen die geschikt zijn voor de soorten die in jouw omgeving voorkomen. Let hier bij goed op de ophangaanwijzingen! Een egelhotel of een beschutte hoek zijn een mooie nestplekken voor egels.

Zorg voor beschutte plekjes
Groenafval bestaat niet! Een rommelige tuin is een paradijs voor dieren. Zorg ervoor dat je een hoekje inricht waar dieren zich kunnen verschuilen. Je kunt van jouw snoeiafval een takkenril maken. Veeg niet alle bladeren weg, maar laat ze liggen in de borders. Maai niet je hele gazon, maar laat een gedeelte staan in de winter. Deze overhoekjes zorgen voor een hoop natuurlijke nest- en schuilplekken, en is voedsel voor insecten.

Zorg voor water
Een ondiepe poel met een flauwe rand zorgt er voor dat dieren water kunnen drinken en er ook weer uit kunnen komen. Dieren drinken, badderen of zetten eitjes af in jouw poel. Heb je liever geen poel in je tuin of op je balkon? Een vogelbadje is een eenvoudig alternatief.

Meer tips en meer informatie om zelf aan de slag te gaan vind je hier. In onze projecten vragen we ook vaak hulp van bewoners. Kijk rustig rond op onze website of er iets tussenzit voor jou of vraag ons om meer informatie. Bij het thema bewoners vind je meer informatie over vrijwilligerswerk bij Landschapsbeheer Groningen.