Cultuurhistorie

Landschappen hebben een grote cultuurhistorische waarde. Ze vertellen veel over hoe mensen door de eeuwen hebben geleefd en in hun levensonderhoud hebben voorzien, hoe ze zich hebben verdedigd tegen het water en over hoe de welvaart in de provincie was verdeeld. Landschapsbeheer Groningen zet zich in voor een landschap waarin je de verhalen kunt blijven lezen.

Wij zetten ons in voor behoud en beheer van waardevolle cultuurlandschappen.Zo herstellen we karakteristieke slingertuinen en kerkterreinen en onderhouden we gezichtsbepalende en monumentale bomen voor gemeenten en borgterreinen. Ook het behoud van de laatste eendenkooien in het waddengebied is een mooi voorbeeld van herstel van cultureel erfgoed met een grote landschappelijke en natuurwaarde.

Graanvelden In De Reiderwolderpolder 320X213

Een eindeloze horizon, herstel van Oldambtster weidsheid

Het Oldambt heeft een uniek landschap en is voor velen het gebied van de eindeloze ho…

17 maart 2020

Doezum 2

Herstel en onderhoud kerkterreinen

We werken aan zowel herstel van de cultuurhistorische waarde als de landschappelijke…

17 maart 2020

Monumentaal boerenerf

Herstel Monumentale boerenerven

Wat is Groningen zonder haar boerenerven? De identiteit van het Groninger cultuurland…

17 maart 2020

Goldhoor Finsterwolde

Slingertuinen

‘Slingertoenen’ zijn de schatten van het Groningse cultuurlandschap. In de provincie…

6 maart 2020

Terpen en Wierdenland

Het verhaal

Terpen en wierden bepalen de identiteit van het Friese en Groningse waddengebied. Eeuwenlang beschermden ze bewoners tegen de invloeden van de Waddenzee. De karakteristieke woonheuvels zijn een belangrijk onderdeel van een rijke geschiedenis. Een geschiedenis die onder druk staat door erosie, intensivering van de landbouw en uitbreiding van wegen en bebouwing. Landschapsbeheer Groningen werkt samen met partners en bewoners aan het behoud en herstel van dit unieke landschap en het levend houden van deze belangrijke geschiedenis.

 

Goed onderhoud

Vruchtbomenwacht

Vruchtbomen zijn een cultuurgewas en hebben regelmatig onderhoud nodig. Heeft u fruitbomen en wilt u die vakkundig laten onderhouden? Neem een abonnement op de Vruchtbomenwacht.

Lees meer