Een bijzondere appel: de Notarisappel

Een bijzondere appel: de Notarisappel

Notarisappel (2)

De Notarisappel (Malus domestica Notarisappel)

De Notarisappel is een heerlijke frisse appel die qua afmeting nogal fors kan zijn. Niet alleen een heerlijke handappel maar hij kan ook prima in de appeltaart of appelmoes volgens de liefhebber…..

De Notarisappel komt van oorsprong uit Lunteren en is in 1890 geteeld door notaris J.H.Th.W. van den Ham en is een van de bekendste, misschien wel de bekendste appel van Nederland.

De Notarisboom geeft de voorkeur aan de lichtere gronden en is ongeschikt voor de zware klei. Al op jongere leeftijd draagt deze boom al appels.

Wel is hij zeer vatbaar voor vruchtboomkanker. De vrucht heeft vaak veel last van kurkstip, waardoor de houdbaarheid nadelig wordt beïnvloed.

Van oorsprong is het vermoedelijk een zaailing van de Princesse Noble, waarvan de kleur van de vrucht en de smaak in de Notarisappel worden teruggevonden.

Dit ras kwam onder andere veel in de Betuwe en in Utrecht voor.

Maar ook in de provincie Groningen zijn er vele fruitboomgaarden die onder de vruchtbomenwacht vallen, waar veel Notarisbomen zijn te vinden. Het is qua uiterlijk een mooie robuuste boom met brede gesteltakken.

Je kunt de appel tot eind januari goed bewaren in een koelopslag.

Eet smakelijk!