Een bijzondere appel: de Notarisappel

De Malus domestica 'Notarisappel' komt van oorsprong uit Lunteren en is in 1890 geteeld door notaris J.H.Th.W. van den Ham. De Notarisappel is een van de bekendste, of misschien wel dé bekendste, appel van Nederland.

Een bijzondere appel: de Notarisappel

Notarisappel (2)

De Notarisappel is een heerlijke frisse appel die qua afmeting nogal fors kan zijn. Niet alleen een heerlijke handappel, maar hij kan ook prima in de appeltaart of appelmoes.

Eigenschappen
De Notarisboom geeft de voorkeur aan de lichtere gronden en is ongeschikt voor de zware klei. Het is qua uiterlijk een mooie robuuste boom met brede gesteltakken. Al op jongere leeftijd draagt deze boom appels. Wel is hij zeer vatbaar voor vruchtboomkanker. De vrucht heeft vaak veel last van kurkstip, wat de houdbaarheid nadelig beïnvloedt. Je kunt de appel tot eind januari goed bewaren in een koelopslag.

Oorsprong
Van oorsprong is het vermoedelijk een zaailing van de Princesse Noble, waarvan de kleur van de vrucht en de smaak in de Notarisappel worden teruggevonden. Dit ras kwam onder andere veel in de Betuwe en in Utrecht voor, maar ook in de provincie Groningen zijn er vele fruitboomgaarden waar veel Notarisbomen zijn te vinden. 

Eet smakelijk!