Veelgestelde vragen vrijwilligerswerk

Veelgestelde vragen

1. Wat voor werk is het vooral?

Het gaat altijd om buitenwerk, maar de locaties en de werkzaamheden verschillen per groep. Het kan dus gaan om zagen, snoeien, maaien, aanplanten, paden onderhoud of inventarisatiewerkzaamheden. Wel is het altijd handwerk; er wordt niet met gemotoriseerd gereedschap gewerkt.

2. Moet ik ervaring hebben?

Nee, als vrijwilliger kun je je altijd nuttig maken in het groen. Wel zijn er een paar brigades waarvoor je een cursus moet volgen. Voor de vruchtbomenwacht moet je bijvoorbeeld de cursus fruitbomen snoeien gedaan hebben en voor de zeisbrigade moet je kunnen maaien met de zeis. Ook hiervoor worden cursussen aangeboden.

3. Moet ik heel sterk zijn?

Nee, dat hoeft niet. De werkzaamheden verschillen per groep en voor iedereen is wel iets geschikts te vinden. Wanneer je graag bij de knotbrigade wil, moet je je natuurlijk wel realiseren dat dit best zwaar werk is om de hele dag te doen. Dus dan is het wel handig als je fit bent. Maar ieder werkt in zijn/haar eigen tempo en naar eigen vermogen, dus iedereen is welkom.

4. Moet ik veel van bomen, planten of dieren weten?

Nee, dat hoeft niet. Voor monitoringswerkzaamheden natuurlijk wel, maar verder is er altijd voldoende kennis in de groep aanwezig om nieuwe vrijwilligers op weg te helpen. Bij projecten en bij de Landschapsbrigade is iemand van Landschapsbeheer aanwezig om het werk te begeleiden.

5. Maakt het uit hoe oud ik ben?

Nee, iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Pas de werkzaamheden aan waar nodig. We hebben veel oudere vrijwilligers, maar het moet natuurlijk wel verantwoord zijn. Ga bijvoorbeeld niet op een ladder staan als je evenwichtsproblemen hebt.

6. Hoeveel tijd kost het?

Het hangt ervan af bij welke vrijwilligersgroep je je aansluit. Sommige groepen hebben maar een paar werkdagen per jaar, andere zijn een vaste dag per week actief (de knotbrigade bijvoorbeeld elke maandag in de periode van oktober tot half maart). Wanneer je je bij een groep aansluit is het wel de bedoeling dat je je daar dan ook echt voor inzet. Het kan een keer voorkomen dat je wat anders hebt, maar in principe wordt er op je gerekend op de vaste werkdagen.

7. Kan ik mij ook voor losse klussen aanmelden?

Deze vraag horen we steeds vaker. Landschapsbeheer staat hier ook wel voor open, maar we hebben er nog niet echt vorm aan gegeven. Natuurlijk is er elk jaar de Natuurwerkdag op de tweede zaterdag van november. Dat is echt een dag waarop vrijwilligers op heel veel locaties in de provincie aan de slag kunnen. Soms doen we een oproep op projectbasis, maar dit zouden we vaker willen doen. 

8. Ben ik verzekerd?

Ja. Alle gemeenten in de provincie Groningen hebben een aansprakelijkheidsverzekering voor (groene) vrijwilligers. Deze verzekering is er voor alle dingen die je eigen verzekering niet dekt. Zo weet je zeker dat je geen risico loopt.
Voor onze brigadevrijwilligers hebben we daarnaast een aanvullende verzekering tegen ongevallen en Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) afgesloten.

9. Hoe zit het met de veiligheid?

Veiligheid staat voorop. We hebben daarvoor instructiebladen beschikbaar, informatie over veldhulpverlening, teken en sociale veiligheid. Ga daarvoor naar de pagina instructiebladen veilig werken.

10. Kan ik mijn vrijwilligersgroep aanmelden bij jullie netwerk?

Op onze website staat een kaart met alle vrijwilligersgroepen. Staat jouw groep hier nog niet bij? Meld het dan bij Jelinda. Zelfstandige groepen hoeven niet bij ons ingeschreven te worden, maar ze kunnen wel ondersteuning krijgen als dat gewenst is. De vrijwilligers zijn via de gemeente verzekerd.

11. Kan ik bij jullie gereedschap lenen?

Ja. Wij stellen voor alle groene vrijwilligers(groepen) in Groningen kosteloos gereedschappen en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) beschikbaar ter bruikleen. Ga naar de pagina over gereedschapsuitleen.

12. Waarom zou ik vrijwilligerswerk gaan doen?

Dat antwoord is simpel: het is vooral leuk om lekker samen buiten bezig te zijn. Je zet je in voor het landschap, het is goed voor je eigen gezondheid, je leert er veel van en je leert andere natuurliefhebbers kennen.

Jelinda Van Den Hoven (1)

Meer weten?

Jelinda van den Hoven, vrijwilligerscoördinator
050 - 534 51 99
vrijwilliger@landschapsbeheergroningen.nl