Zorg voor het landschap

Landschapsbeheer Groningen maakt zich sterk voor behoud en ontwikkeling van het streekeigen cultuurlandschap. We zetten ons in voor haar schoonheid, de grote variëteit aan planten en dieren en de rijke cultuurhistorie.

Aan de slag met het verhaal van dijkcoupures en schotbalkhuisjes in Oldambt

Dijk Met Schotbalkhuisje Stella Dekker
Gepubliceerd op: 11-07-2025

Dijkcoupures en schotbalkhuisjes zijn bijzondere landschapselementen die ons het verhaal vertellen van de verbinding met het water. Vanuit het programma Herstel Cultuurlandschap Waddenkust gaan we aan de slag met het herstel van een aantal dijkcoupures en schotbalkhuisjes in het Oldambt.

Wat zijn dijkcoupures en schotbalkhuisjes?
Een dijkcoupure bestaat uit een verticale gemetselde of betonnen dijkwand aan weerszijden van de weg met daarin uitsparingen waarin balken konden worden geschoven. Bij de dreiging van zware storm en hoogwater werd de coupure afgesloten, zodat de dijk haar waterkerende functie weer kon vervullen. In de coupure werd dan een dubbele rij schotbalken neergelaten en de tussenruimte opgevuld met zand of mest. De schotbalken bewaarde men in zogenaamde ‘schotbalkhuisjes’: een gebouwtje van hout of beton dat op de kruin van de dijk, naast de coupure, werd geplaatst.

Het belang van herstel en behoud
Schotbalkhuisjes en dijkcoupures zijn cultuurhistorische parels die belangrijk zijn voor het karakter van de jonge zeekleipolders van Groningen. Om het verhaal van het landschap te kunnen blijven lezen, is het belangrijk om deze elementen te herstellen en te behouden. Naast herstellen en behouden gaan we het verhaal van de locaties op een toegankelijke manier vertellen aan bewoners en bezoekers.

Denk mee!
Op Festival Hongerige Wolf vind je bij de Grote Slapersluis een miniatuur-schotbalkhuisje dat dient als brievenbus; publiek van het festival wordt uitgenodigd om mee te denken over deze plek. Wat maakt deze plek nou zo bijzonder, en hoe kan je deze versterken door toevoeging van groen, kunst of verhalen?

Hier lees je meer over het programma Herstel Cultuurlandschappen Waddenkust.

Foto: Stella Dekker