Nieuws

Hieronder vind je een overzicht van onze laatste nieuwsberichten.

Nieuws

Groningers verbeteren groene leefomgeving

Van ommetjes die het verhaal van verdronken dorpen vertellen, een Tiny Forest, een verbindend slingerpad tot mogelijkheden voor duurzaam varen en veel meer. Samen met inwoners is vanuit Landschapsbeheer Groningen vanaf 2022 gewerkt aan 7 Toukomst-projecten die de leefbaarheid en de biodiversiteit in de provincie Groningen vergroten. Deze projecten…

Resultaten 2023: samen zorgen we voor het landschap

Inwoners voelen zich verbonden met het landschap en dragen graag bij. Samen werken we door de hele provincie Groningen aan het behoud van de cultuurhistorie en het vergroten van de biodiversiteit. In ons laatste magazine Thuis lees je verhalen van mensen die zich verbonden voelen met het Groningse landschap en zich met hart en ziel inzetten. En wat…

Kerkhoven: Groene oases in het landschap

De biodiversiteit in het Groningse landschap en op de Groninger kerkhoven gaat hard achteruit. Hierdoor worden veel planten, bomen en dieren die van oorsprong in Groningen voorkomen met uitsterven bedreigd. Om deze reden slaan Landschapsbeheer Groningen en Groninger Kerken de handen ineen om de biodiversiteit op kerkhoven en begraafplaatsen te hers…

Groen talent: Erwin Zantinga

Bij Landschapsbeheer Groningen vinden we het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen kennismaken met groen. Zo bieden we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk- en leerervaringsplaatsen, begeleiden we regelmatig stagiaires en geven we (jong) talent graag een kans. Erwin Zantinga is één van deze groene talenten. Hij maakte vorig jaar een carr…

Börgbloumkes kleuren het waddengebied

Het is duidelijk dat het voorjaar is begonnen! Al weken zien we velden vol voorjaarsbloeiers van sneeuwklokjes, boerenkrokussen tot bostulpen en wilde hyacint. In de volksmond noemen we deze bloeiers bloembollen. De officiële term van deze bol-, knol- en wortelstokgewassen is stinzenplanten. De herkomst van stinzenplanten Een aantal soorten stinz…

Bewoners van het Gorecht doen actief mee in herstel landschap

Rondom Haren, Onnen, Glimmen en Noordlaren ligt het prachtige landschap het Gorecht. Dit Groningse landschap is door de eeuwen heen door de natuur en de mens gevormd en is een belangrijke leefomgeving voor veel dieren. Sinds 1950 zijn veel kenmerkende landschapselementen als hagen en houtwallen in het Gorecht verdwenen en heeft het landschap steeds…

De Wolddijk: een historisch én ecologisch landschapselement

De Wolddijk vormt al eeuwenlang een essentieel onderdeel van het landschap in de Centrale Woldstreek. Deze smalle dijk, ten noordoosten van de stad Groningen, is aangelegd rond het jaar 1200. Doordat op de dijk veel karakteristieke bomen en planten staan is de dijk niet alleen van historische waarde, maar biedt het ook een thuis aan diverse flora e…

Groene vrijwilligers aan zet in gemeente Eemsdelta en Het Hogeland

Groene vrijwilligers: ze zijn onmisbaar. Meer dan duizend vrijwilligers zetten zich in om het landschap en de natuur in de provincie te onderhouden en te zorgen dat het het landschap toegankelijk en beleefbaar blijft. Met streekbeheer faciliteert Landschapsbeheer Groningen de groene vrijwilligers in de gemeenten Eemsdelta en Het Hogeland. “Wij staa…

Het eerste kievitsei van 2024

Het eerste kievitsei in onze provincie is vrijdag 8 maart om 17:50 uur gevonden in De Held door Dick van der Bij. Landschapsbeheer Groningen heeft het ei gecontroleerd en goedgekeurd. Het nest bevond zich op een oud grasland perceel, in een plas-dras weidevogelgebied en bestond uit één ei.

Informatieavond Herstel Landgoed Groenestein verplaatst

Een van de groene parels van gemeente Groningen is Landgoed Groenestein in de wijk Helpman. Tussen de vennetjes en de eeuwenoude bomen ligt ook nog eens de laatst bewaarde borg in de gemeente Groningen: borg Groenestein. Samen met de gemeente gaan wij aan de slag om het landgoed te herstellen. Denk hierbij aan het vergroten van de biodiversiteit,…

Word gids in het Gorecht en laat bezoekers de natuur beleven

Op de uitlopers van de Hondsrug ligt rondom de dorpen Haren, Onnen, Glimmen en Noordlaren een prachtig oud landschap: het Gorecht. Draag jij dit gebied een warm hart toe, wil je er meer over leren en met deze kennis als gids groepen meenemen in de natuur? Meld je dan aan voor de landschapsgidsencursus die in het voorjaar van 2024 start. Tijdens de…

Bewoners van Gorecht doen mee in herstel landschap

Unieke samenwerking voor behoud cultuurlandschap én vergroten van biodiversiteit Op de uitloper van de Hondsrug ligt rondom Haren, Onnen, Glimmen en Noordlaren het mooie landschap Gorecht. Dit Groningse landschap is door de eeuwen heen door de natuur en de mens gevormd en is een belangrijke leefomgeving voor veel dieren. Sinds 1950 zijn veel kenme…

Dag van de vrijwilliger: knotvrijwilliger Johan in het zonnetje

Het is vandaag de Dag van de Vrijwilliger! Wij zijn ontzettend blij met alle vrijwilligers die zich in weer en wind inzetten voor het landschap in Groningen. Een van onze vaste vrijwilligers is Johan Betsema. Hij zet zich al meerdere jaren in voor onze knotbrigade. De knotbrigade zorgt dat de knotwilgen in de gemeente Eemsdelta worden onderhouden,…

Geen stenen woestijnen meer

Grote ambitie in provincie Groningen voor duurzame, gezonde, kunstzinnige, groene pleinen die uitnodigen tot bewegen Ruim zestig procent van de basisscholen in Nederland heeft een vrijwel volledig versteend schoolplein. Dat bleek eerder dit jaar uit een peiling van IVN Natuureducatie onder ruim duizend ouders en leerkrachten. In Groningen bleken n…

We gaan ons inzetten voor het behoud van stinzenflora

De aanvraag voor het project Van Stinzenplant tot Börgbloumkes is goedgekeurd door het Waddenfonds. Dat betekent dat we ons de komende jaren, samen met Landschapsbeheer Friesland en Landschap Noord-Holland, gaan inzetten voor het behoud van stinzenflora in het Waddengebied. Iedereen kent wel de sneeuwklokjes, krokussen en bosanemomen: deze vroege…

Meewerkend voorman Peter aan het woord: ‘We doen het echt samen’

Peter Croisiau begon als veldmedewerker en machinist en ging na enige tijd aan de slag als meewerkend voorman in opleiding. Na een opleidingstraject van een klein jaar, waarin hij veel leerde en van alles wat mocht proeven, is hij sinds 1 mei meewerkend voorman. “Ik doe dit werk, omdat ik het heel leuk vind om met mensen te werken. Met bijvoorbeel…

Mensen, verhalen en landschap komen samen in het Oldambt

Kaart van de verdronken dorpen. Bron: Groninger Archieven Rondom de dorpen Ganzedijk, Hongerige Wolf, Drieborg, Nieuw Beerta, Beerta en Bad Nieuweschans wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan tien nieuwe ommetjes. Ook de oude loswal van Ganzedijk wordt hierbij hersteld. Ton van den Boomgaard is een van de initiatiefnemers. "Toen in 2019 h…

Het herstellen en behouden van Parktuin Oosterhouw in Leens

Elleanne Oordt en Tim Schoon zijn sinds drie jaar de gelukkige eigenaren van Landhuis en Parktuin Oosterhouw. Een prachtige parktuin met diverse stijlen in het Groningse Waddenland. Verscholen tussen monumentale bomen en statige hagen, staat het indrukwekkende 19e-eeuwse notarishuis. Dat het onderhoud van een 10.000 m2 grote parktuin veel tijd in b…

ESsentie Westerwolde: anders boeren door te kijken naar de historie

Terug naar de essentie, het prachtige eeuwenoude esdorpenlandschap in Westerwolde herstellen. Dat is wat we willen met het project ESsentie Westerwolde. De resultaten van de pilot op de Westeresch laten winst zien voor landschap en biodiversiteit. In dit project geven we hier voor een groter gebied een vervolg aan. Op naar een duurzame natuurinclusieve inrichting en gebruik van het eeuwenoude esdorpenlandschap in Westerwolde.

Korting op jonge boompjes voor inwoners van gemeenten Midden-Groningen, Stadskanaal, Pekela en Westerwolde

Met de actie ‘Bomen zijn baas’ trekken de Natuur en Milieufederatie Groningen (NMG) en Landschapsbeheer Groningen de provincie Groningen door om zoveel mogelijk inwoners te motiveren bomen te planten. Dit plantseizoen ondersteunen de gemeenten Midden-Groningen, Stadskanaal, Pekela en Westerwolde de actie. Inwoners van deze vier gemeenten kunnen profiteren van korting op 15 soorten jonge boompjes.

GIS-specialist Anne: "GIS maakt het landschap voor mij inzichtelijk"

Collega’s Anne en Lisa schitterden eind september op de Esri GIS Conferentie in Rotterdam. Hier vertelden ze voor een bomvolle zaal hoe wij GIS (geografisch informatiesysteem) inzetten om ons werk in het landschap makkelijker, inzichtelijker én leuker te maken. Maar wat maakt GIS nou zo leuk en interessant? We vroegen het aan Anne, GIS-specialist b…

Nieuwe nachttuinen benadrukken het belang van donkerte

Toen onze landschapsontwerper Rianne de opdracht kreeg om een nachttuin te ontwerpen, hoefde ze niet lang na te denken. Rianne: “Wat een leuke opdracht! Ik moest meteen denken aan het gebruiken van al je zintuigen. Als je minder ziet, ga je automatisch beter ruiken, voelen, horen en zien.” Donkerte van levensbelang In de nacht komen veel dieren e…

Nieuwe ommetjes verbinden Engelbert, Middelbert en Meerstad met elkaar

De inwoners van Engelbert, Middelbert en Meerstad zijn twee ommetjes rijker. Dinsdagavond 26 september openden wijkwethouder Rik van Niejenhuis en initiatiefnemer Anja van der Linden de nieuwe ommetjes. De ommetjes vallen onder een van de zeven pilotprojecten van de Landschapswerkplaats. De nieuwe wandelroutes zijn een initiatief van de werkgroep…

Kom werken bij Landschapsbeheer Groningen

​Slingertuinen, boerenerven, natuurvriendelijke oevers, ommetjes, een wierde: wil jij werken in of aan ons prachtige Groningse landschap? We hebben de volgende vacatures openstaan: Meewerkend voorman/-vrouw Projectleider Administratief medewerker

Werken bij Landschapsbeheer Groningen: De werkweek van Jeroen Knol

Werken bij Landschapsbeheer Groningen. Wat houdt dat nou eigenlijk in? Onze werkvoorbereider Jeroen Knol geeft je graag een inkijkje in zijn werkweek. Als werkvoorbereider is hij de onmisbare spil tussen het projectbureau op kantoor en de buitendienst in het veld. Dat betekent in de praktijk: vaak op pad naar mooie plekjes in de provincie! Maandag…

Vrijwilliger Christ aan het woord: “het leeft steeds meer”

Christ van Beek was leidinggevende bij een supermarkt. Een best stressvolle baan. Hij wilde meer naar buiten, de natuur in. In 2009 kwam hij na wat rondzoeken als vrijwilliger bij Landschapsbeheer Groningen terecht via een cursus fruitbomen snoeien. “Vanaf die tijd hielp ik op mijn vrije dag vaak mee als vrijwilliger. Naast het snoeien leerde ik e…

Versterking van samenwerking voor akkervogels

Met het actieplan onder de arm heeft ANOG het afgelopen half jaar het initiatief genomen om de gemaakte afspraken in 2022 verder uit te werken. Een heel aantal acties waren al uitgevoerd, maar sommige onderdelen hadden nog wat meer uitwerking nodig om hier mee aan de slag te kunnen. Daarom zijn er verschillende overleggen georganiseerd over beheer,…

Landschapsbeheer Groningen en de Landschapswerkplaats

Landschapsbeheer Groningen is in 2021 in opdracht van Nationaal Programma Groningen samen met initiatiefnemers gestart om de eerste 7 pilotprojecten van de Landschapswerkplaats uit te voeren. Sinds eind 2022 zijn we ook officieel partner bij het vervolg van de Landschapswerkplaats. Het team van de Landschapswerkplaats is opgebouwd uit professionals…

Werk aan de winkel voor de patrijs in Groningen

Het gaat slecht met de patrijs in Groningen. Om de achteruitgang te stoppen en om te buigen naar een florerende populatie moeten we hun leefgebied structureel verbeteren. Om de maatregelen die daarvoor nodig zijn effectief in te zetten is het nodig om te weten waar patrijzen nog voorkomen. Grauwe Kiekendief-Kenniscentrum Akkervogels voerde daarom een onderzoek uit naar de verspreiding en aantallen van de patrijs in Groningen. In Groningen komen de meeste patrijzen nog voor rond Muntendam, Zuidwending, Hoornderveen en Ter Apelkanaal.

Geslaagd pilotjaar voor Streekbeheer Eemsdelta

Actief betrokken zijn bij je eigen (groene) leefomgeving bevordert welzijn en gezondheid. Gemeenten hebben een groot pakket aan beheerstaken waar extra menskracht welkom is. Een win-win situatie, toch? Maar om betrokken bewoners structureel te laten bijdragen aan landschapsbeheer, moet dat wel goed ondersteund worden. Landschapsbeheer Groningen is…

Van pennenstreek tot ommetje

Ommetjes door het dorp, voor het dorp Bewoners komen enthousiast bij ons als ze een idee hebben voor een ommetje. Tijdens bijeenkomsten in dorpen beginnen we standaard met het vertellen dat het niet óns ommetje is, maar die van het dorp. Wij ondersteunen in het proces om te zorgen dat alle noodzakelijke stappen genomen worden tot we bij het mooie…

Veldmedewerker Arjan over het werken in de buitendienst

Collega Arjan werkt al 17 jaar met heel veel plezier bij Landschapsbeheer Groningen. Als veldmedewerker is hij onderdeel van de buitendienst. Een team van ongeveer 20 mannen en een vrouw, dat alle plannen tot uitvoering brengt in het Groningse landschap. Arjan: “Het is heerlijk om elke dag buiten te zijn, ik zou niet op een kantoor kunnen zitten.” …

Familiebegraafplaats Uniken: groen eiland in het veenontginningslandschap

In de gemeente Stadskanaal ligt een heel bijzonder historisch Gronings pareltje dat bijna niemand kent: familiebegraafplaats Uniken. Deze begraafplaats is te bereiken via een prachtige lange laan met oude eiken en ligt als een groen eiland verhoogd in het verder vlakke veenontginningslandschap. Het is de enige nog particuliere begraafplaats in de p…

Meer muizen, broedvogels en insecten op slaperdijken

Kleine inspanning, groot resultaat Het noordelijk kustgebied kenmerkt zich door een grote weidsheid van het landschap. De verschillende zeedijken in het gebied zijn hierin beeldbepalend. De dijken die door verdere inpoldering landinwaarts kwamen te liggen, noemen we slaperdijken. Zij hebben hun directe zeewerende functie verloren. Deze lange linte…

Landschapsbeheer Groningen, toen en nu

De eerste directeur in gesprek met de huidige directeur Directeur zijn van een stichting als Landschapsbeheer Groningen vraagt naast passie voor het landschap ook wel een beetje lef. Hoe was dat bij de oprichting 40 jaar geleden? En hoe kijkt de eerste directeur daarop terug? Directeur Peter Hellinga gaat in gesprek met de directeur van 40 jaar ge…

Onderzoek & ontwerp erf Occo Reintiesheerd

Hét Groninger boerenerf bestaat niet, daarvoor zijn er te veel verschillen per regio. Toch kom je soms erven tegen, waarvan je denkt: “Wat een gaaf voorbeeld.” Dan betreft het vaak een erf dat door de jaren heen grotendeels ongeschonden is gebleven. Zo’n erf is de Occo Reintiesheerd in Stedum. Een exemplarisch voorbeeld van het Groninger boerenerf…

Deelnemers Ezinge Verbindt: "In dit project komt alles samen"

Ezingers Joke en Koos Buist over hun deelname aan het Landschapswerkplaatsproject Ezinge Verbindt Op één van de mooiste plekjes van Groningen, aan de voet van de wierde in Ezinge, spreken we Joke en Koos Buist. Joke woont sinds 1984 op dit mooie plekje. In dat jaar werd haar zoon Koos hier ook geboren. Nu is dit de plek waarop één van de eerste pr…

Eerste kievitsei van de provincie Groningen gevonden bij Grootegast

Het eerste kievitsei in onze provincie is vandaag gevonden vlakbij Grootegast door René Veenstra. Het nest bevindt zich in een plas-dras weidevogelgebied en bestaat uit niet uit één maar uit twee eieren. Landschapsbeheer Groningen en Collectief Groningen West hebben de eieren gecontroleerd en goedgekeurd. René Veenstra wijst het kievitsnest aan …

De Groene Zes van Groningen lanceren Groene Kieswijzer

Bekijk hoe de politieke partijen denken over dorpsmolens, datacenters en ‘XXL verdozing’ In aanloop naar de provinciale en waterschapsverkiezingen lanceren de Groene Zes* van Groningen de Groene Kieswijzer. In de kieswijzer zijn de antwoorden van de politieke partijen te lezen op een lijst van negentien stellingen die de organisaties aan de partij…

Vrijwilliger Wendy aan het woord: “Het plekje wordt een beetje van jou!”

Wendy Schuurman is ruim vijf jaar actief als vrijwilliger bij de Gorechtbrigade. Elke vrijdag gaat zij met een hechte groep vrijwilligers aan de slag in dit gebied ten zuiden van de stad Groningen. “Buiten zagen, wilgen knotten, aan het werk in de houtwal, er is altijd wat te doen!”. Wendy woont zelf in Haren, en gaat dus aan de slag dichtbij huis.…

Erfbezoek en -advies: hoe gaat dat nou in z’n werk?

Voor veel van onze projecten gaan we op erfbezoek. Begin juli van dit jaar stonden voor het project ‘Erfbeplanting Zuid- en Oost-Groningen’ een aantal erfbezoeken op de planning. We kijken tijdens zo’n bezoek naar de mogelijkheden voor het versterken van het groen, zodat de natuurwaarde wordt vergroot. Daarbij houden we altijd rekening met wat er van oudsher voorkomt in de regio en met het bodemtype. Rianne Luring vertelt over deze bezoeken en haar advies.

Bomen zijn baas: korting op jonge boompjes voor in jouw tuin

Woon jij in de gemeente Groningen of Het Hogeland en kan jouw tuin of erf wel een boom, haag of zelfs bosschage gebruiken? Doe dan mee met de plantactie Bomen zijn baas, ondersteund door de gemeente Groningen. Via planboomgroningen.nl kun je profiteren van forse korting op 15 soorten jonge boompjes.

Eerste zeven projecten Landschapswerkplaats van start

Het mooier, groener, toegankelijker maken van het Groninger landschap voor bewoners, ondernemers en toeristen. In de Landschapswerkplaats, het grootste Toukomstproject van Nationaal Programma Groningen, gaan initiatiefnemers, inwoners en professionals hier samen mee aan de slag. Landschapsbeheer Groningen is samen met initiatiefnemers gestart om de eerste zeven projecten uit te voeren.

Benieuwd hoe je omgeving er vroeger uit zag? Ga op onderzoek!

Landschapsbeheer Groningen maakt op het gebied van ruimtelijke data en cartografie een enorme ontwikkeling door de afgelopen jaren. Dit is vooral te danken aan collega en GIS specialist Anne. Vanuit haar voorliefde voor oude historische kaarten vertelt ze hoe je zelf historisch onderzoek naar je omgeving kunt doen:  “Vroeger zijn allerlei kaarten…

Ruim 900 deelnemers aan Natuurwerkdag Groningen

Op vrijdag 4 en zaterdag 5 november staken 924 vrijwilligers de handen uit de mouwen tijdens de Natuurwerkdag. Verdeeld over 34 locaties in de provincie hielpen vrijwilligers met het snoeien van struiken, het knotten van wilgen, het maken van takkenrillen en het verwijderen van kleine boompjes. Eén van deze vrijwilligers is Hilde. Op een prachtig n…

Vrijwilliger Barbara vertelt

We zitten op een prachtige plek aan het water in de omgeving van Onnen. De landschapsbrigade is hier bezig om reuzenberenklauw te verwijderen. Barbara is één van de brigadevrijwilligers die al heel lang bij de landschapsbrigade vrijwilligerswerk doet. Hieronder lees je haar verhaal.

40 jaar werken aan het Groningse landschap

Stichting Landschapsbeheer Groningen werd opgericht in 1982. Collega Hans begon dat jaar bij ons als vrijwilliger. Nu, 40 jaar later, werkt Hans er nog steeds, maar dan als senior adviseur. Wil je meer lezen over 40 jaar werken bij Landschapsbeheer Groningen? Lees hieronder het verhaal van Hans.

Vrijwilligers ontmoeten elkaar op Gronings Groen

Vrijdagmiddag 2 september vond Gronings Groen 2022 plaats. 250 vrijwilligers ontmoeten elkaar tijdens deze vrijwilligersdag, die plaatsvond in en om de boerderij Hoog Hammen in Overschild. We organiseren Gronings Groen jaarlijks samen met het Groninger Landschap, IVN, Natuurmonumenten, de Natuur en Milieufederatie Groningen en Staatsbosbeheer. De g…

Kies voor een natuurinclusief Groningen

Groningen staat de komende jaren, net als de rest van ons land, voor urgente ruimtelijke opgaven die om oplossingen vragen en beslag leggen op de schaarse ruimte: klimaatadaptatie, energietransitie, kustverdediging en de transitie van de landbouw. In een deel van de provincie speelt daarbij de aardbevingsproblematiek en versterkingsopgave. Nu de pr…

Vrijwilligerscoördinator Jelinda van den Hoven vertelt

Jelinda van den Hoven is eind 2021 gestart als vrijwilligerscoördinator bij Landschapsbeheer Groningen. Benieuwd wat zij doet? Lees haar verhaal. “Als projectmedewerker is mijn belangrijkste rol die als vrijwilligerscoördinator. Ik regel alle praktische zaken van de vrijwilligers, houd ze op de hoogte en ben het aanspreekpunt voor vrijwilligers. Z…

Rianne Luring wint Landschapstalentprijs 2022

Onze collega Rianne Luring won donderdag 30 juni de Landschapstalentprijs 2022. De prijs is bedoeld voor jonge erfgoedprofessionals werkzaam op het gebied van landschap, ontwerp en ruimtelijke ordening in Nederland. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed verzorgt de uitvoering en financiering van deze stimuleringsprijs voor jong talent. Rianne…

Het verhaal van het Oldambt: een eindeloze horizon

Het Oldambt is een uniek landschap. Uitgestrekte weidse vergezichten met akkers en dijken worden afgewisseld door de beslotenheid van de dorpen en ‘groene linten’. Om het karakter van dit zo waardevolle landschap te behouden en te versterken zijn er, onder de titel ‘Eindeloze Horizon’, de afgelopen jaren een aantal ingrepen gedaan die het contrast…

Beschermen en gebruiken autochtoon plantmateriaal

Klimaatadaptatie In ruim tienduizend jaar selectie door milieu en klimaat is per boom- en struiksoort een breed genetisch spectrum ontstaan. Dat wil zeggen dat er op een natuurlijke manier precies de eigenschappen zijn overgebleven die het in Nederland en Groningen goed doen. De tijd van bloeien is afgestemd op de bestuivers: insecten die op dat m…

Een boom planten doe je niet zomaar

Waar we in Groningen ook staan, bomen staan in het landschap. Om ons heen of aan de horizon. Bomen horen ook in het landschap. In het ene deel van de provincie Groningen hebben bomen een andere functie dan in een ander deel. In het Westerkwartier zijn bomen de ruggengraat van het agrarische cultuurlandschap van houtsingels, weilanden en dorpen. In…

Even voorstellen: de nieuwe gedeputeerde Johan Hamster

Wij werken veel samen met de provincie Groningen en hebben daardoor te maken met een aantal gedeputeerden. Waar we voorheen vooral veel samenwerkten met Henk Staghouwer, heeft hij door zijn vertrek naar Den Haag het stokje doorgegeven aan Johan Hamster. Johan Hamster is geboren en getogen in Stadskanaal, studeerde filosofie en was meer dan 10 jaar…

Ransuilennest gezien? Geef het door!

Het broedseizoen van de ransuilen is begonnen. Heb jij een nest gezien in de provincie Groningen? Geef het dan aan ons door! Via dit formulier kun je je waarneming aan ons doorgeven Afgelopen jaar was helaas dramatisch voor de ransuil. De koude periode tijdens de winter van 2020-2021 heeft een hoop slachtoffers gemaakt. Het aantal uilen op de roe…

Afronding pilotproject veenkoloniale wijken Wildervank-West

Met de onthulling van een informatiepaneel door wethouder Bert Wierenga van de gemeente Veendam is op 25 maart het pilotproject ‘Bescherming veenkoloniale wijken Wildervank west’ afgesloten. Een projectgroep met vertegenwoordiging van gemeente Veendam, boeren in het gebied, een natuurvereniging, waterschap Hunze en Aa’s, provincie Groningen, de ini…

Eerste kievitsei van de provincie Groningen gevonden

Het eerste kievitsei in onze provincie is dit jaar op 14 maart 2022 gevonden op een akkerland in Zevenhuizen door Bertjaap Darwinkel. Hij vond al 4 keer eerder het eerste kievitsei in de provincie Groningen. Landschapsbeheer Groningen en Collectief Groningen West hebben het ei gecontroleerd en goedgekeurd. Beschermen weidevogels is begonnenHet vin…

Succesvolle samenwerking aan landschap in Gorecht

Vandaag is het pilotproject Gebiedsaanpak Landschap Gorecht feestelijk afgerond. Hierbij is de laatste boom geplant door gedeputeerde Johan Hamster, wethouder Inge Jongman en Peter Hellinga, directeur van Landschapsbeheer Groningen. In het Gorecht zijn 4 kilometer nieuwe houtwallen en 1,3 kilometer scheerhagen aangelegd. Daarnaast vond onderhoud pl…

Knotwilgen: de hotels van het Groningse landschap

Wilgen zijn de meest algemene en kenmerkende bomen en struiken van onze oorspronkelijk natte en moerassige delta. En ze zijn enorm belangrijk voor de biodiversiteit. Je kunt wel stellen dat knotwilgen de hotels zijn van het Groningse landschap. Ze bieden onderdak aan vlinders, bijen, vogels en kleine zoogdieren. Daarvoor is het belangrijk dat ze goed worden onderhouden. Een heel karwei, maar gelukkig is daar de vrijwillige knotbrigade:

THUIS in het Landschap #5 is uit

Onze wintereditie van THUIS in het landschap is uit. Het magazine staat ditmaal in het teken van verbinding. Letterlijke verbindingen zoals oude kerkepaden, wegen en water, maar ook de verbinding tussen mens en landschap en tussen bewoner en Landschapsbeheer Groningen.

Het vergroenen van erven in Zuid- en Oost-Groningen

In het landelijk gebied van de provincie Groningen zijn erven van grote waarde. Het erf vertelt in elke regio het verhaal van het landschap en vormt hier een afspiegeling van. Bovendien heeft zij een belangrijke betekenis voor planten en dieren en daarmee voor de biodiversiteit.

Help mee aan het behoud van bomen in het Waddenlandschap

Het waddenlandschap van Groningen is een open landschap. Toch staan hier ook tienduizenden bomen. Zij maken vaak deel uit van karakteristieke wegbeplantingen, monumentale boerenerven, historische terreinen als states, borgen en kerkterreinen, maar ook van de beplantingen in en rond de dorpen en op particuliere terreinen. Helaas is een groot deel va…

Boomplantactie ‘Bomen zijn baas’ van start in gemeente Eemsdelta

Met de actie ‘Bomen zijn baas’ trekken de Natuur en Milieufederatie Groningen (NMG) en Landschapsbeheer Groningen de komende drie jaar de provincie Groningen door om zoveel mogelijk inwoners te motiveren bomen te planten. Voor de actie werken de partijen samen met lokale kwekers, het aanbod is inheems, past bij de bodem en er is keuze uit ongeveer…

25 jaar steun van de Postcode Loterij

De Nationale Postcode Loterij zet zich in voor een rechtvaardige en groene wereld. Wij worden al sinds 1996 via koepelorganisatie LandschappenNL gesteund door de Postcode Loterij en haar deelnemers.  Een kwart eeuw impact op natuur, landschap en belevingLandschappenNL werkt samen met Landschapsbeheerorganisaties zoals ons en de Provinciale Landsch…

Steun voor groen vrijwilligerswerk vanuit Rabo ClubSupport

Rabobankleden in Groningen stemden op ons via de Rabo ClubSupport. Met dit geld kunnen wij het lokale groene vrijwilligerswerk verder ondersteunen. Wij ondersteunen de vrijwilligers bijvoorbeeld door het beschikbaar stellen van gereedschappen, beschermingsmiddelen, kennis, scholing en professionele begeleiding. Bedankt voor het stemmen: een steun…

Recordaantal vrijwilligers voor landschap tijdens Natuurwerkdag

Ruim 900 deelnemers in de provincie staken tijdens de Natuurwerkdag de handen uit de mouwen tijdens de 20e editie van de Natuurwerkdag. Dit jaar is er extra veel aandacht voor de jeugd. Op vrijdag 5 november deden daarom ook al veel basisschoolleerlingen mee aan de Natuurwerkdag. In Groningen kon je op 36 verschillende locaties aan de slag tijdens…

Steun jij ook groen vrijwilligerswerk?

Eén van de dingen die wij doen is het ondersteunen van lokale vrijwilligers. Vrijwilligers die in hun buurt meehelpen aan onderhoud en beheer van bijvoorbeeld bomen, houtwallen en terreinen. Wij ondersteunen de vrijwilligers door het beschikbaar stellen van gereedschappen, beschermingsmiddelen, kennis, scholing en professionele begeleiding. Wil ji…

Tweede workshop project pingoruïnes in het Gorecht

Woensdag 18 augustus 2021 vond de tweede workshop in het kader van het project ‘pingoruïnes in het Gorecht’ plaats, waarin collega Bart Koops en Anja Verbers (Landschapsbeheer Drenthe) vrijwilligers leerden boren in een pingoruïne. In één dagdeel leerden de vrijwilligers over het ontstaan van een pingoruïne en hoe deze in het veld, door middel van…

Vacaturenieuws

Vacaturenieuws! We zijn op zoek naar nieuwe collega’s! Op dit moment hebben wij meerdere vacatures. Ben jij bevlogen, betrokken bij het landschap van Groningen en op zoek naar een nieuw team, waar plezier hoog in het vaandel staat? Misschien ben jij dan wel één van onze nieuwe collega’s. We zoeken: Senior adviseurs Adviseurs/ontw…

THUIS in het Landschap - juni 2021

THUIS in het Landschap #4 is uit! Onze zomereditie van THUIS in het landschap is uit. Het thema van dit magazine is biodiversiteit. Diverse onderwerpen en activiteiten van Landschapsbeheer Groningen komen aan bod waar het levende landschap centraal staat.Dit nummer is een bloemlezing van vele invalshoeken die het thema biodiversiteit kent en verbi…

De landschappelijke quickscan

Landschapsbeheer Groningen ondersteunt initiatieven van gemeenten, agrarische collectieven, waterschappen, individuele eigenaren en dorpen die een relatie hebben met de beleefbaarheid en de kwaliteit van het landschap. Waar sommige initiatiefnemers grotendeels zelfstandig opereren en veel kennis en kunde in huis hebben, vragen andere groepen een me…

Maaien met de zeis

Eeuwenlang was de zeis het gereedschap om gras te maaien. Hannekemaaiers kwamen tot in de 19e eeuw als seizoenwerkers uit Duitsland om hier de boeren te helpen bij het maaien. Na de Tweede Wereldoorlog verdwenen door nieuwe technieken en schaalvergroting in de landbouw veel oude ambachten, zoals het maaien met de zeis. Tegenwoordig weten we dat dez…

Aanplant laan- en fruitbomen in buurtschap Ter Borg

Bij buurtschap Ter Borg zijn circa twintig laan- en fruitbomen door wethouder Bart Huizing, Albert Schuring van Stichting Ter Borg en Jasper Kooij van de Gemeente Westerwolde aangeplant. Het buurtschap Ter Borg is een bijzondere omgeving. Door het aanplanten van de laan- en fruitbomen worden oude historische waarden versterkt en hersteld. De aanp…

Meer biodiversiteit in buitengebied Veendam

Gemeente Veendam draagt bij aan biodiversiteit in het buitengebied In het kader van het project ‘Bescherming wijkenstelsel Wildervank-West’ heeft Landschapsbeheer Groningen ruim 250 bomen en struiken geplant in de wegberm langs de Borgercompagnie in Wildervank. Hiermee levert de gemeente Veendam een bijdrage aan het vergroten van de biodiversiteit…

Samenwerking Verhildersum - Landschapsbeheer Groningen

Op woensdag 10 maart om 15.30 uur hebben Peter Hellinga en Monique Spaltman - de directeuren van Stichting Landschapsbeheer Groningen en Museum Landgoed Verhildersum - samen een mispel geplant bij het Arbeidershuisje op het Landgoed. Hiermee bezegelden zij de onlangs getekende samenwerkingsovereenkomst voor het onderhoud van het buitengebied van he…

Eerste kievitsei in de provincie gevonden

Op woensdag 10 maart heeft weidevogelbeschermer Bertjaap Darwinkel uit Roden het eerste kievitsei in onze provincie gevonden. Darwinkel vond het nest in Leegkerk, gemeente Groningen, op het land van melkveehouder Dirk Klooster. Landschapsbeheer Groningen en Collectief Groningen West hebben de vondst gecontroleerd en goedgekeurd. Afgelopen twee jaar…

Zorgen om rust in kraamkamer natuur

De lente lonkt, het broedseizoen is in aantocht. Dit jaar is dat voor boswachters reden tot zorg. Want de grote drukte die we in natuurgebieden constateren sinds de pandemie, kan tijdens het broedseizoen voor problemen zorgen. Met een gezamenlijke actie vragen boswachters van Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbehee…

Herstel drie Groningse landgoederen

Landschapsbeheer Groningen gaat in het kader van het project Groene Parels van het Noorden II drie landgoederen in de gemeente Groningen herstellen. Het gaat om landgoed Groenestein in de stad Groningen, De Oude Mikkelhorst in Haren en het Quintusbos in Glimmen. Landgoederen zijn onlosmakelijk verbonden met het omliggende landschap. Het doel van d…

Boomplantactie 'Bomen zijn baas' van start

Wegens geweldig succes is de actie gesloten!De voorraad is helemaal op.Bestellen is niet meer mogelijk. Met de actie ‘Bomen zijn baas’ trekken de Natuur en Milieufederatie Groningen (NMG) en Landschapsbeheer Groningen de komende drie jaar de provincie Groningen door om zoveel mogelijk inwoners te motiveren bomen te planten. Voor de actie werken de…

Help de ransuil

Ransuilen gaan hard achteruit in aantal. Om ze te helpen kunnen we bijvoorbeeld ons erf uilvriendelijk inrichten of zelf kunstnesten plaatsen. We hebben diverse informatieve flyers gemaakt om de ransuil te helpen. Ga aan de slag en help deze bijzondere dieren.Lees verder >

Samenwerking met de Postcode Loterij voor de komende vijf jaar

We zijn erg verheugd om te kunnen melden dat de samenwerking met de Postcode Loterij ook de komende vijf jaar kan gaan plaatsvinden. De Nationale Postcode Loterij verlengt per 1 januari 2021 de samenwerking voor een periode van vijf jaar. Sinds 1996 ontvangen we jaarlijks een bijdrage voor de bescherming van natuur en landschap, het behoud van cult…

Iep terug aan de kust

Bijna was de karakteristieke iep uit het Waddenlandschap verdwenen. Begin vorige eeuw stak de iepziekte de kop op. Veel bomen vielen ten prooi aan de schimmel. De verspreiding zo snel, dat is een eind twintigste eeuw voor het voortbestaan ​​van de iep werd gevreesd. De gevolgen voor het landschap waren groot. Waar vroeger vele iepen het landschap s…

Uitdeeldagen Noordlaren

Op vrijdag 11 en zaterdag 12 december vinden in Noordlaren de uitdeeldagen plaats van beplanting en materialen. De bewoners van Noordlaren gaan aan de slag met de natuur op hun erf en in de eigen woonomgeving. Landschapsbeheer Groningen adviseert de deelnemers bij het beheren en inrichten van het eigen erf. De nieuwe inrichting leidt tot meer voeds…

Aanplant eerste boom groenplan Krewerd

Vrijdag 11 december verrichtte burgemeester Gerard Beukema van de gemeente Delfzijl de aftrap van het project Krewerd Groen. Samen met een vertegenwoordiging vanuit het dorp plantte de burgemeester een wilg. De vertegenwoordiging van het dorp biedt de burgemeester ook de dorpsvisie aan in boekvorm. In 2019 zijn acht Krewerders een initiatief gesta…

THUIS in het landschap #2 is uit!

In deze tweede uitgave nemen wij u graag mee in onze visie op het Groningse landschap en de vele projecten waar we mee bezig zijn. Dit nummer staat in het teken van de participatiesamenleving en het belang van betrokkenheid van inwoners bij hun eigen (groene) woonomgeving. Veel van onze projecten doen wij samen met bewoners en realiseren wij naar a…

Provincie Groningen investeert in natuureducatie basisscholen

De provincie Groningen kent IVN een subsidie toe van €130.625,- voor natuureducatie. IVN wil, samen met vijf andere natuurorganisaties, de groepen 5 en 6 van de basisscholen met excursies en activiteiten een unieke natuurbeleving geven. Voor de begeleiding van de leerlingen worden extra natuurvrijwilligers opgeleid. IVN voert het project uit, samen…

Boompjes planten in eigen tuin

In heel Nederland in vier jaar tijd 10 miljoen bomen planten. Dat is het doel van Plan Boom en iedereen kan daaraan bijdragen. Zo heeft Plan Boom nu een Boompjes voor beginners-pakket ontwikkeld met drie inheemse boompjes. Gemakkelijk online te bestellen en thuis afgeleverd. Zo kunnen ook mensen zonder groene vingers meedoen om Nederland groener, m…

Beoordeel de Toukomstplannen

De Toukomst projecten zijn bekend. De afgelopen maanden hebben ruim 200 Groningers de 900 ingestuurde ideeën voor Toukomst gebundeld tot 59 vernieuwende en creatieve plannen. Bijzondere projecten die bijdragen aan beter wonen, leven en werken in onze provincie. Het is nu aan de inwoners om ze te beoordelen! Wat is jouw oordeel over de Toukomstplann…

Beheer van struweeltjes

De afgelopen maand augustus zijn de vrijwilligers van de Struweelbrigade, Detmer Hubbeling en Leo Stockmann, druk bezig geweest met het beheren van de struweeltjes op de Middendijk (ten noorden van Den Andel) en van de struweeltjes Tussenklappen (een gebiedje tussen Zuidbroek en Muntendam). De Middendijk-struweeltjes zijn door Landschapsbeheer Gron…

Excursies houtsingels in het Zuidelijk Westerkwartier

In het kader van het project ‘Herstel houtsingels in het Zuidelijk Westerkwartier’ organiseren Landschapsbeheer Groningen en Collectief Groningen West veldexcursies over de waarde en het beheer van houtsingels. De excursies zijn bedoeld voor iedereen die interesse heeft in het coulissenlandschap van het Zuidelijk Westerkwartier. Programma Er vin…

Aanleg twaalf nieuwe petgaten in het Westerkwartier

Landschapsbeheer Groningen is samen met Het Groninger Landschap begonnen met de aanleg van twaalf nieuwe petgaten in de Lettelberterpetten. De Lettelberterpetten, een natuurgebied van Het Groninger Landschap in het Westerkwartier, is een petgatencomplex dat in de 20e eeuw is ontstaan door het lokaal afgraven van de veenlaag. Het veen uit de petgat…

Reactie Regionale Energiestrategie

‘Zet duurzame kwantiteit om in duurzame kwaliteit’ Reactie acht maatschappelijke partners op concept Regionale Energiestrategie ‘Zet duurzame kwantiteit om in duurzame kwaliteit’. Zo luidt in het kort het advies dat een coalitie van acht maatschappelijke organisaties geeft na het verschijnen van de conceptversie van de Regionale Energiestrategie…

Het Jaarbericht 2019 is uit!

Het Jaarbericht over 2019 van Landschapsbeheer Groningen illustreert ook dit jaar weer de unieke rol en positie van de organisatie in en voor het landschap. Met specifieke vakkennis en met een breed netwerk verbindt Landschapsbeheer Groningen professionals, bewoners en vrijwilligers en adviseert en begeleidt van plan tot uitvoer. En elk jaar wordt…

Herstel eeuwenoude pingoruïnes in Gorecht

Landschapsbeheer Groningen gaat de komende drie jaar 15 pingoruïnes herstellen in de omgeving van Haren en Glimmen. Dat doet de organisatie samen met een groep enthousiaste vrijwilligers en in samenwerking met Landschapsbeheer Drenthe. Het herstel is mogelijk door subsidie van in totaal bijna € 250.000 van de gemeente en de provincie Groningen, het…

Kunstnesten voor de bedreigde ransuil

Het gaat niet goed met de ransuil. Sinds 1990 is de populatie gehalveerd in Nederland. Om deze bedreigde uilensoort in Groningen te helpen heeft Landschapsbeheer Groningen het project ‘Een nest voor de ransuil’ opgezet. Doel van het project het is vergroten van het nestaanbod voor deze uil. Samen met de werkgroep Ransuilen in Groningen en met bewon…

Landschapsbeheer Groningen herstelt monumentale boerenerven

Wat is Groningen zonder haar boerenerven? De identiteit van het Groningse cultuurlandschap wordt voor een belangrijk deel bepaald door de monumentale erven en boerderijen. Al meer dan twintig jaar ondersteunt Landschapsbeheer Groningen bewoners met het herstel en de instandhouding van deze monumentale landschapselementen. Eigenaren kunnen subsidie…

Behoud ons unieke coulissenlandschap

Landschapsbeheer Groningen werkt samen met Collectief Groningen West aan het behoud van de houtsingelstructuur in het Zuidelijk Westerkwartier. De ambitie is om 75 kilometer elzensingel en houtsingel te herstellen. Om dit doel te realiseren worden eigenaren gezocht die een singel willen laten herstellen.   Uniek landschap Het kleinschalige houtsi…

Naar een rijk platteland

Op dinsdag 26 mei 2020 overhandigden 14 natuur- en landbouworganisaties (waaronder Landschapsbeheer Groningen) gezamenlijk het manifest ‘Naar een rijk platteland’ aan gedeputeerde Henk Staghouwer van de provincie Groningen. Het manifest is de Groningse uitwerking van het Deltaplan Biodiversiteit: een brede landelijke coalitie om natuurverlies om te…

Magazine Thuis in het landschap is uit!

Onze nieuwe magazine Thuis in het landschap is uit. We nemen de lezer mee in onze visie op het landschap van Groningen en de projecten waar we mee bezig zijn. Veel leesplezier! Klik hier om het magazine te lezen >

Wandel een ommetje in de meivakantie

Ontdek het landschap eens op een andere manier. Maak korte wandelingen op het platteland. Landschapsbeheer Groningen heeft inmiddels al 25 bijzondere Ommetjes samen met de bewoners gerealiseerd over de hele provincie.  Ga op pad en geniet van het landschap! Nieuwe (of recent gewijzigde) Ommetjes: Het Steendammer OmmetjeEen wandeling van 6 km doo…

Recordaantal tellers en bijen

Recordaantal tellers en bijen tijdens de Nationale Bijentelling Aandacht voor bijen in de woonomgeving lijkt te helpen Afgelopen weekend deed een recordaantal mensen mee met de Nationale Bijentelling en bracht een half uurtje tellend in de tuin of op het balkon door. Het weer was mooi, maar vermoedelijk speelde het feit dat mensen door het corona…

Eerste eikenprocessierupsen uit het ei

Op 6 april zijn de eerste eikenprocessierupsen uit hun eitjes gekomen. Zo meldt de natuurwebsite www.naturetoday.com. De rupsjes hebben al wel haren maar nog niet de brandharen die overlast kunnen veroorzaken. Deze krijgen ze naar verwachting pas rond half mei. Dat is ook het moment waarop de eikenprocessierupsen nesten gaan vormen en voor het publ…

Peter Hellinga nieuwe directeur Landschapsbeheer Groningen

"Een prachtige organisatie met volop kansen voor het landschap" Peter Hellinga is per 1 april 2020 de nieuwe directeur van Landschapsbeheer Groningen. Hellinga is 58 jaar, boerenzoon, geboren en getogen in Het Hogeland en hij heeft een passie voor de Groningse landschappen en luchten. Als kersverse directeur van Landschapsbeheer Groningen ziet hi…

Aan de slag met natuurerven in Noordlaren

In navolging op het project wat gestart is in Midlaren gaan nu ook de bewoners van Noordlaren aan de slag met de natuur op hun erf en woonomgeving. Landschapsbeheer Groningen adviseert en helpt de bewoners bij het beheren en inrichten van het eigen erf. De plannen en maatregelen moeten leiden tot meer voedsel-, nest- en schuilgelegenheid voor vogel…

Nieuw: Het Steendammer Ommetje

Er is weer een nieuw Ommetje, een korte wandeling op het platteland voor bewoners en recreanten. Een initiatief van Landschapsbeheer Groningen. Deze wandeling is 6 kilometer lang. Je wandelt door de prachtige natuur, die grenst aan een stiltegebied van Staatsbosbeheer en je eindigt de tocht langs het strand. Download de route hier, of bekijk de r…

Onze ideeën voor de Toukomst

We zouden Landschapsbeheer Groningen niet zijn als we geen toekomstideeen hadden voor het landschap van Groningen. Plannen over hoe wij de provincie Groningen zien in 2040! Toukomst.nlWe hebben onze ideeën ingestuurd bij Toukomst, een initiatief van Nationaal programma Groningen. Een samenwerkingsverband van Rijk, provincie en gemeenten. Inwoners,…

Struiken geplant voor herstel biodiversiteit Veenkoloniën

Landschapsbeheer Groningen heeft 150 struiken geplant op de landerijen van Gerrit Jan Laarman en Siebo Leeuwerik in Wildervank. Met het planten van de struiken wordt de biodiversiteit in het gebied vergroot. De struiken zijn aangeplant in het kader van het project ‘Bescherming wijkenstelsel Wildervank-West’. Het doel van dit project is om het kar…