Een succesverhaal van Streekbeheer: advies en ondersteuning voor Camping Boetn Toen
Camping Boetn Toen in Pieterburen wordt volledig gerund door vrijwilligers en is in eigendom van een stichting met dezelfde naam. De stichting ontstond in 2018 toen ze de camping overnamen van de vorige eigenaar. Sindsdien zetten zij zich in voor het behoud van dit bijzondere stukje groen.
Een mooi voorbeeld van hoe Streekbeheer in de praktijk werkt, is het advies dat we hebben gegeven aan Camping Boetn Toen. Het begon met een vraag om hulp voor het onderhoud van de houtsingels rondom de camping en leidde uiteindelijk tot een waardevolle samenwerking.
De Boetn Toen vroeg Streekbeheer om te helpen bij de groensingels rondom de camping, die niet alleen schaduw bieden, maar ook het terrein omarmen als een groen eiland in het centrum van Pieterburen. Omdat de stichting deskundig advies zocht over het onderhoud van deze singels, kwamen ze via Streekbeheer met Landschapsbeheer Groningen in gesprek. We planden meteen een bezoek om de situatie te bekijken en inventariseren.
In de zomer van 2024 bracht een van de werkvoorbereiders een bezoek aan de camping. De houtsingels rondom de camping bestaan uit verschillende soorten struiken en bomen, maar zijn op sommige plekken te dicht begroeid en eenzijdig van samenstelling. Het onderhoud wordt momenteel door de vrijwilligers zelf uitgevoerd, maar ze gaven aan dat ze behoefte hadden aan deskundig advies om de singels in goede staat te houden en de biodiversiteit te bevorderen.
Tijdens het bezoek werd duidelijk dat er een aantal ingrepen nodig waren om de singels gezond en gevarieerd te houden. Daarom kreeg de camping het advies om:
Na het adviesbezoek ging de buitendienst van Landschapsbeheer Groningen aan de slag met de uitvoering van de werkzaamheden, zoals de dunning van de singels. Ook werden er inheemse struiken aangeplant die specifiek geselecteerd waren om de biodiversiteit te verhogen en de houtsingels te verjongen. Dit illustreert goed hoe Streekbeheer werkt: het leidt niet alleen tot advies, maar ook tot een daadwerkelijke uitvoeringopdracht! Het toont aan hoe belangrijk samenwerking is: het draagt bij aan het verbeteren van het landschap en het ondersteunen van vrijwilligers.
Dit project is een mooi voorbeeld van hoe Streekbeheer in de praktijk werkt. Heb jij een vrijwilligersgroep die ook hulp kan gebruiken op het gebied van ecologisch of cultuurhistorisch advies, of behoefte heeft aan het lenen van gereedschap voor landschapsbeheer? Of ben je juist op zoek naar nieuwe vrijwilligers of wil je jouw groep op de kaart zetten? Neem dan contact met ons op! Wij denken graag met je mee en bieden ondersteuning waar mogelijk, zodat we samen kunnen zorgen voor een mooi landschap.