Actueel

Bomen zijn baas: korting op jonge boompjes voor in jouw tuin

Bram Van Den Berg Fotograaf Mees Van Den Berg 29 10 2021
Gepubliceerd op: 28-11-2022

Woon jij in de gemeente Groningen of Het Hogeland en kan jouw tuin of erf wel een boom, haag of zelfs bosschage gebruiken? Doe dan mee met de plantactie Bomen zijn baas, ondersteund door de gemeente Groningen. Via planboomgroningen.nl kun je profiteren van forse korting op 15 soorten jonge boompjes. De inheemse boompjes van ongeveer 60-80 cm zijn aan te schaffen voor twee euro per stuk! Vanaf 28 november kunnen de boompjes worden besteld. Eind januari en begin februari 2023 zijn de boompjes af te halen bij Tuin in de Stad in Groningen en de parkeerplaats bij het zwembad in Winsum. In totaal zijn er 8.500 boompjes beschikbaar.

Bomen zijn baas

Jasper Tiemens, projectleider bij de NMG: ‘Bomen verbeteren de biodiversiteit, zorgen voor schaduw en verkoeling in een versteende omgeving, houden water vast en nemen CO2 op. Bomen en struiken vormen in het landschap, in je tuin of op je erf een belangrijk leefgebied voor veel soorten planten en dieren. We kiezen verder voor inheemse beplanting, die goed is voor de soorten die hier leven. En van meer groen in je omgeving word je bewezen gelukkiger. Oftewel: bomen zijn baas.’

Hoe gaat de plantcampagne in zijn werk

Woon je in de gemeente Groningen of Het Hogeland? Dan kun je een bestelling doorgeven via planboomgroningen.nl. Tot tien bomen (of struiken) wordt de aanvraag in principe goedgekeurd, zolang de voorraad strekt. Vanaf tien stuks beoordeelt het team van Plan Boom de aanvraag. Bestel jij meer dan tien bomen? Dan moet je om mee te doen een plattegrondje, omschrijving en een foto van de plantlocatie aanleveren.

Heb je een monumentale tuin, een tuin in een archeologische zone, een molenbiotoop of in een ander waardevol gebied en woon je in de gemeente Groningen? Dan kan een planologische toets noodzakelijk zijn, ook bij een bestelling van minder dan 10 bomen. Op ruimtelijkeplannen.nl kun je nagaan of je tuin of erf in een waardevol gebied ligt.

Ook voor de grotere tuin

De actie is zeker niet alleen voor mensen die één of twee boompjes willen bestellen. Anita Pigmans, projectleider bij Landschapsbeheer Groningen: ‘We hopen de mensen met een grotere tuin of een groter erf te inspireren tot het aanplanten van meerdere bomen, een singel, kleine bosschage of haag. Een eigen plannetje is wel nodig, maar we kijken graag mee om samen de puntjes op de i te zetten!’

10 miljoen bomen

‘Bomen zijn baas’ wordt gesteund door de gemeente Groningen, de gemeente Het Hogeland, de provincie Groningen en de Postcode Loterij en is onderdeel van het landelijke project Plan Boom van de Natuur en Milieufederaties en LandschappenNL. Samen hebben zij als doel 10 miljoen bomen te planten in Nederland.