Zorg voor het landschap

Landschapsbeheer Groningen maakt zich sterk voor behoud en ontwikkeling van het streekeigen cultuurlandschap. We zetten ons in voor haar schoonheid, de grote variëteit aan planten en dieren en de rijke cultuurhistorie.

Boomplantactie ‘Bomen zijn baas’ van start in gemeente Eemsdelta

Www.Fotofocus.Nl 42 Lowres (1)
Gepubliceerd op: 22-11-2021

Met de actie ‘Bomen zijn baas’ trekken de Natuur en Milieufederatie Groningen (NMG) en Landschapsbeheer Groningen de komende drie jaar de provincie Groningen door om zoveel mogelijk inwoners te motiveren bomen te planten. Voor de actie werken de partijen samen met lokale kwekers, het aanbod is inheems, past bij de bodem en er is keuze uit ongeveer 30 soorten. De jonge boompjes zijn door een forse korting aan te schaffen voor 1,50 euro per stuk! Denk aan boompjes van ongeveer 60-80 cm hoog. Vanaf 22 november kunnen inwoners van de gemeente Eemsdelta hun bomen bestellen. Op 21 en 22 januari 2022 kunnen de bestellingen dan worden afgehaald.

Bomen zijn baas

Jasper Tiemens, projectleider bij de NMG: ‘De campagnetitel slaat natuurlijk op de lijst met voordelen die bomen brengen in je tuin, op je erf of elders in het landschap. Bomen verbeteren de biodiversiteit, zorgen voor schaduw en verkoeling in een versteende omgeving, houden water vast en nemen CO2 op. Bomen en struiken vormen in het landschap een belangrijke habitat voor veel soorten planten en dieren. We kiezen verder voor inheemse beplanting, die goed is voor de soorten die hier leven. En van meer groen in je omgeving word je bewezen gelukkiger. Oftewel: bomen zijn baas.’

Hoe gaat de plantcampagne in zijn werk

Inwoners van de gemeente Eemsdelta kunnen vanaf nu hun bestelling doorgeven via planboomgroningen.nl. Tot 10 bomen (of struiken) wordt je aanvraag altijd gehonoreerd, zolang de voorraad strekt. Vanaf 10 stuks beoordeelt Team Plan Boom je aanvraag. Deelnemers moeten dan een plattegrondje, omschrijving en een foto van de plantlocatie aanleveren.

De actie is niet alleen geschikt voor inwoners die 1 of 2 boompjes in de tuin willen zetten. Hendrik Jans, projectleider bij Landschapsbeheer Groningen: ‘De actie is zéker ook om inwoners met een groter erf te inspireren tot het aanplanten van een singel, kleine bosschage, haag of pluktuin. Een eigen plannetje is wel nodig, maar we kijken graag mee om samen de puntjes op de i te zetten!’

Plan Boom

Plan Boom

‘Bomen zijn baas’ wordt gesteund door de gemeente Eemsdelta, de Provincie Groningen en de Postcode Loterij en is onderdeel van het landelijke project Plan Boom van De Natuur en Milieufederaties en LandschappenNL. Samen hebben zij als doel 10 miljoen bomen te planten in Nederland.