Bomen zijn baas

Bomen zijn baas is onderdeel van Plan Boom. Het plan om 10 miljoen extra bomen door heel Nederland, in tuinen, bermen en op bedrijventerreinen te planten.

Boomplantactie 'Bomen zijn baas' van start

DSCN0802
Gepubliceerd op: 02-03-2021

Wegens geweldig succes is de actie gesloten!
De voorraad is helemaal op.
Bestellen is niet meer mogelijk.

Met de actie ‘Bomen zijn baas’ trekken de Natuur en Milieufederatie Groningen (NMG) en Landschapsbeheer Groningen de komende drie jaar de provincie Groningen door om zoveel mogelijk inwoners te motiveren bomen te planten. Voor de actie werken de partijen samen met lokale kwekers, het aanbod is inheems, past bij de bodem en er is keuze uit ongeveer 40 soorten. En het allermooiste? De jonge boompjes zijn aan te schaffen met een forse korting voor 1 euro per stuk! Denk aan boompjes van ongeveer 60-80 cm hoog. Vanaf 1 maart kunnen inwoners van de gemeente Groningen hun bomen bestellen. Tussen 15 en 21 maart kunnen de bestellingen worden afgehaald.

Bomen zijn baas

Jasper Tiemens, projectleider bij de NMG: ‘De campagnetitel slaat natuurlijk op de lijst met voordelen die bomen brengen in je tuin, op je erf of elders in het landschap. Bomen verbeteren de biodiversiteit, zorgen voor het tegengaan van hittestress in de versteende omgeving, voor schaduw en verkoeling, houden water vast en nemen CO2 op. Bomen, houtwallen en bossen vormen in het landschap een belangrijke habitat voor vele soorten planten en dieren. We kiezen verder voor inheemse soorten, die goed zijn voor de soorten die hier leven. En van meer groen in je omgeving word je bewezen gelukkiger. Oftewel: bomen zijn baas.’

Hoe gaat de plantcampagne in zijn werk
Inwoners van de gemeente Groningen kunnen vanaf nu hun bestelling doorgeven via planboomgroningen.nl. Tot 10 bomen (of struiken) wordt je aanvraag altijd gehonoreerd, zolang de voorraad strekt. Vanaf 10 stuks beoordeelt Team Plan Boom je aanvraag. Deelnemers moeten dan een plattegrondje, omschrijving en een foto aanleveren.

De actie is niet alleen geschikt voor inwoners die 1 of 2 boompjes in de tuin willen zetten. Anita Pigmans, projectleider bij Landschapsbeheer Groningen: ‘De actie is zéker ook om inwoners die in de landelijke omgeving van de gemeente wonen te inspireren tot het aanplanten van een bomenlaan, houtwal of groener erf. Een eigen plannetje is wel nodig, maar we kijken graag mee om samen de puntjes op de i te zetten!’

Plan Boom
‘Bomen zijn baas’ wordt gesteund door de gemeente Groningen en de Provincie Groningen, en is onderdeel van het landelijke project Plan Boom van De Natuur en Milieufederaties en LandschappenNL om 10 miljoen bomen te planten in Nederland, gesteund door de Nationale Postcodeloterij.

Wegens geweldig succes is de actie gesloten!