Het is vandaag de Dag van de Vrijwilliger! Wij zijn ontzettend blij met alle vrijwilligers die zich in weer en wind inzetten voor het landschap in Groningen. Een van onze vaste vrijwilligers is Johan Betsema. Hij zet zich al meerdere jaren in voor onze knotbrigade. De knotbrigade zorgt dat de knotwilgen in de gemeente Eemsdelta worden onderhouden, een fysiek uitdagende klus! Hieronder lees je zijn verhaal.
“In 2017 zag ik een advertentie in de krant. Hierin werd het vrijwilligerswerk beschreven en hoe je je aan kon melden. Sinds januari 2018 ben ik actief en ben toen bij het dorpshuis van ’t Zandt begonnen. In het begin werkten we met een voorman, hij leerde ons met de verschillende zagen overweg te gaan en heeft ons bepaalde tactieken en technieken bijgebracht. Deze voorman heeft dit 1 à 2 jaar gedaan, daarna zag hij dat we het zelfstandig wel konden doen.”
“Ik ben geboren in Friesland en heb hier tot mijn tiende gewoond. Mijn jeugdvriend was een boerenzoon en ik speelde vroeger veel bij hem op de boerderij. Als klein jochie zat ik hier al in de weilanden om kievietseieren te zoeken. Ik heb hier dan ook mijn interesse in de buitenruimte ontwikkeld en toen ik later in Groningen kwam te wonen had ik deze interesse nog steeds. Op het voortgezet onderwijs raakte ik bevriend met iemand die ook een boerenzoon was en ging toen zelfs op een boerderij werken, in het landschap van Groningen. De boerderij waar ik werkte staat in Westeremden, het toeval wil dat de knotbrigade in de gemeente Eemsdelta opereert. Ik ben in het verleden dus al heel vaak door het landschap gereden waar ik nu als vrijwilliger werk.”
“Dat is het groepsgebeuren en de gezelligheid. Ondanks dat je alleen in de bomen zit, heb je tussendoor onderling contact. Daarnaast voeren we gesprekken over de werkzaamheden en veiligheid. Iedere werkdag heeft natuurlijk ook een lunchpauze, dan zitten we soms op de stoep of op een meegebracht stoeltje. Zo kamperen wij een beetje tussendoor. De ene keer in een parkje met overdekking en de andere keer zitten we weer in de openlucht te bivakkeren. Soms komt spontaan iemand langs bij de locatie waar we aan het knotten zijn, om ons koffie en koek aan te bieden. Dat vind ik echt hele leuke dingen.”
Lunchpauze
“Als het regent, maar daar kan je je tegen kleden. We hebben van Landschapsbeheer Groningen mooie kleding gekregen, waarin je ook meteen goed beschermd bent. Naast regen kan het ook koud zijn, maar als je goed bezig bent houd je jezelf wel warm. Knotten gebeurt rond deze tijd van het jaar, van halverwege november tot 15 maart. Als het enigszins droog is gaan we los, ik heb verder geen moeite met deze winterperiode.”
“In heel Groningen kun je wel goed vertoeven qua knotbrigade werkzaamheden. Het zijn verschillende locaties waar je normaal niet komt, maar met de knotbrigade wel. Ik heb geen voorkeur voor een bepaald gebied of plaats. Ik vind het vooral heel leuk als ik op plekken kom waar ik nog nooit ben geweest.”
De knotbrigade
“Vorig jaar mochten we uurtje een bovenbouwgroep van een basisschool begeleiden. De kinderen mochten op een ladder klimmen en ontdekken hoe het is om de snoeischaar en zaag te werken. Dit vond ik echt een leuk intermezzo.”
“Dat kan ik zeker aanraden! Het is zeker de moeite waard om niet hele dagen binnen achter een scherm te zitten, maar gewoon af en toe eens even lekker naar buiten te gaan en een frisse neus te halen. Vorig jaar is er campagne gevoerd om nieuwe leden te werven. Dit heeft geresulteerd in zo’n zes nieuwe leden van de knotbrigade én nu zijn er ook vrouwen bij. Dat is hartstikke mooi natuurlijk, zo hebben we meer diversiteit in de groep.”
“Als knotmedewerker moet je niet bang zijn voor een wat viezigheid en je moet ook wel een beetje kunnen aanpakken. Als je het leuk vindt om fysiek bezig te zijn, kan ik het iedereen aanraden.”