Zorg voor het landschap

Landschapsbeheer Groningen maakt zich sterk voor behoud en ontwikkeling van het streekeigen cultuurlandschap. We zetten ons in voor haar schoonheid, de grote variëteit aan planten en dieren en de rijke cultuurhistorie.

Groen Groningen: jongeren aan de buurt!

Groen Traineeship
Gepubliceerd op: 20-07-2021

Wil jij een Traineeship volgen waarin je alles te weten komt over de natuur in jouw buurt en waar je vervolgens je vrienden bij kunt betrekken om daadwerkelijk mooie projecten in de natuur te bedenken én uit te voeren? En woon je in de provincie Groningen? Dan is dit Groen Traineeship, waar je plannen bedenkt en waar je ook je handen uit de mouwen steekt, echt wat voor jou!

Meld je hier aan: https://www.ivn.nl/groen-traineeship/activiteiten/groen-groningen-jongeren-aan-de-buurt

Al dat groen, oftewel de natuur in jouw buurt is hartstikke fijn maar wat doe jij daar eigenlijk mee? Als jij mocht bepalen, hoe zou jij het willen inrichten? Bedenk bijvoorbeeld:

  • Wat er anders kan, zodat jij ‘nog’ vaker gaat wandelen of sporten in het groen in jouw buurt.
  • Maak een pluktuin om de bewustwording rondom bijen te stimuleren.
  • Hoe je ontmoetingen in de natuur tot stand kan brengen, omdat het gezonder is voor jou en je vrienden om daar af te spreken en, wat is daar dan voor nodig?

Jij bent aan de buurt om het te bepalen!

Wat ga je doen met je collega-trainees?
Met een groep trainees (12-15 trainees) ga je samen in twee verschillende dorpen in Groningen aan de slag (dit kan ook jouw eigen dorp zijn)!
Het doel:
een plan om het buurtgroen aan te passen of te beheren samen met een aantal jongeren uit het dorp waar het buurtgroen bij hoort!
- Je krijgt trainingen en workshops om tot zo’n plan te komen, maar ook wat er kan en niet kan in dat bosje en hoe je rekening houdt met landschapsontwerp en –ontwikkeling;
- We nemen je mee op excursies naar voorbeeldprojecten of organisaties en bedrijven die met dit onderwerp te maken hebben;
- En je krijgt een workshop hoe je andere jongeren kunt betrekken om tot een gezamenlijk plan te komen waar iedereen blij van wordt.
Goed beslagen ten ijs, maken jullie het plan én gaan jullie een start maken met de uitvoering. Handen uit de mouwen, zagen, aanplanten, inzaaien. Alles wat nodig is om te komen tot het eindelijke resultaat.

Wat leer jij door het volgen van dit Traineeship?
- kennis over de natuur;
- kennis over natuur- en landschapsontwerp;
- kennis over beheer en onderhoud van natuur;
- je leert in welke rol jij goed presteert en je prettig bij voelt in een team;
- je leert jouw talenten kennen;
- je leert hoe je jongeren kunt betrekken;
- je leert hoe participatietrajecten werken;
- je kunt straks een dialoog aangaan waarin je luistert en door kunt vragen.

We bieden je:
- professionele begeleiding
- een unieke kans om kennis en ervaring op te doen bij een landelijke projectorganisatie op het gebied van natuureducatie en duurzaamheid;
- samenwerken in een team met een groep van 10 tot 15 trainees
- relevante trainingen en workshops;
- een creatieve omgeving waar je je talent kunt ontdekken en inzetten;
- de mogelijkheid ideeën om te zetten in uitvoering;

Dus ben jij:
- Tussen de 16 en 27 jaar oud? 
- Beschikbaar op de dinsdagen vanaf eind september 2021 tot februari 2022 (Je inzet is gemiddeld 6-8 uur per week, dinsdag is onze vaste samen-werk-dag.)
- Klaar om aan de buurt te zijn in het groen?

Meld je dan snel aan: https://www.ivn.nl/groen-traineeship/activiteiten/groen-groningen-jongeren-aan-de-buurt

Meer informatie: Marian van Voorn, m.van.voorn@landschapsbeheergroningen.nl
Locatie: Landschapsbeheer Groningen, Roderwolderdijk 60, Groningen

En in de dorpen waar nodig en mogelijk.

Over de organisatie
Landschapsbeheer Groningen maakt zich sterk voor behoud en ontwikkeling van het streekeigen cultuurlandschap. We zetten ons in voor haar schoonheid, voor de grote variëteit aan planten en dieren en voor de rijke cultuurhistorie. Landschapsbeheer Groningen heeft geen eigen terreinen en werkt dus altijd samen met bewoners en maatschappelijke organisaties.

We ondersteunen (lokale) initiatieven, ontwikkelen en realiseren een scala aan landschapsprojecten en voeren onderhoudswerkzaamheden uit. We delen onze kennis en ervaring zodat het gevarieerde en unieke landschap van de provincie Groningen voor iedereen toegankelijk is en blijft.