Zorg voor het landschap

Landschapsbeheer Groningen maakt zich sterk voor behoud en ontwikkeling van het streekeigen cultuurlandschap. We zetten ons in voor haar schoonheid, de grote variëteit aan planten en dieren en de rijke cultuurhistorie.

Groen talent: Erwin Zantinga

Erwinzantinga
Gepubliceerd op: 26-04-2024

Bij Landschapsbeheer Groningen vinden we het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen kennismaken met groen. Zo bieden we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk- en leerervaringsplaatsen, begeleiden we regelmatig stagiaires en geven we (jong) talent graag een kans. Erwin Zantinga is één van deze groene talenten. Hij maakte vorig jaar een carrièreswitch. Vanuit de creatieve sector heeft hij zich nu gestort op het BBL-traject Bos- en Natuurbeheer.

Van creatief avonturier naar BBL-leerling

Erwin: “De connectie met de natuur zat er altijd al wel in. Als klein jochie stond ik al in de sloot te roeren, op zoek naar diertjes.” Toch besloot Erwin na de middelbare school in Scheemda om te starten met de mbo-opleiding Commercieel medewerker. Later volgden nog de opleiding Grafisch vormgeving en de Academie voor Popcultuur.

Erwin: “Tijdens de opleiding aan de Popacademie was ik wat zoekende, ik had veel vrijheid. Ik pakte elke klus in het buitenland aan om te kunnen reizen. Na afloop van een project in Hongarije besloot ik op de fiets terug te reizen en onderweg vrijwilligerswerk te doen op boerderijen. Hier maakte ik een documentaire over. Ik heb geleerd dat ik kunst en reizen met elkaar kan verbinden en dat ik daar mijn werk van kan maken. Ik studeerde af als creatief avonturier en heb in tien jaar de leukste projecten over de hele wereld kunnen doen als zzp’er.

Toen kwam corona. De reizen vielen weg, ik begon na te denken wat ik verder wilde doen. In deze periode heb ik een bedrijfje opgericht waarmee ik kleinschalige tours organiseerde op Schiermonnikoog. Ik neem deelnemers mee de natuur in en vertel over de planten, dieren en het landschap. Een van de deelnemers vertelde over zijn studie Ecologie. Toen dacht ik: hé dat is leuk. Uiteindelijk vond ik ecologie iets te theoretisch en koos ik voor de mbo-variant Bos- en natuurbeheer. Nu een klein jaar later zit ik hier!”

"Echt alles is nieuw voor mij. Ik kom net in dit vakgebied kijken."


Mix van binnen en buiten

“Mijn week is heel afwisselend. Één dag in de week ga ik naar school in Velp, ik werk twee dagen op kantoor, ben één dag op pad met de buitendienst en heb nog een dag voor huiswerk.

Qua werk ben ik een mix van binnen en buiten. Buiten ben ik veldmedewerker, en doe ik vooral de uitvoering. Binnen ben ik projectmedewerker en werk ik aan verschillende projecten.

Een leuke klus die ik heb gedaan is voor het project Pingoruïnes in het Gorecht. Op kantoor heb ik boorstaten uitgewerkt in een vormgeefprogramma, daarin zie je echt hoe een pingo is opgebouwd. Daarna ben ik mee geweest met de werkopname. Vervolgens ging ik met de jongens van de buitendienst mee om de pingoruïne vrij te zetten. Dit project kreeg ik dus mee van begin tot eind. Dat is wel echt heel erg leuk! Echt alles is nieuw voor mij. Ik kom net in dit vakgebied kijken. Ik vind het fijn om met de jongens buiten te werken. Ze leren me veel. Daarnaast heb ik op kantoor een praktijkbegeleider. Met hem zit ik regelmatig om te kijken hoe het gaat en hoe alle projecten aansluiten op de opleiding. Maar ik voel ook veel vrijheid. Als ik een klus zie dat ik denk, hé dat is interessant voor mijn ontwikkeling, dan schiet ik een collega aan en is er veel mogelijk.”

"Ik hoop door mijn switch naar de groene sector iets goeds te doen voor de wereld."

Bijdragen aan een mooiere wereld

“De liefde voor het buitenzijn en de natuur wordt alleen maar sterker naarmate ik ouder word. Ik heb veel van de wereld gezien, maar voel me erg verbonden met het Groningse landschap. Vooral de weidsheid van het Hogeland spreekt me enorm aan.

Er zijn zoveel negatieve berichten over het klimaat en de afname van de biodiversiteit. Ik hoop door mijn switch naar de groene sector iets goeds te doen voor de wereld. En dat ik met mijn kennis en enthousiasme ook andere mensen kan laten zien hoe mooi de natuur en het landschap zijn. En zo een klein beetje kan bijdragen aan een mooiere wereld.”

Wil jij ook iets bijdragen aan het landschap in Groningen? Wij zijn regelmatig op zoek naar nieuw groen talent. Bekijk onze vacatures hier.