Zorg voor het landschap

Landschapsbeheer Groningen maakt zich sterk voor behoud en ontwikkeling van het streekeigen cultuurlandschap. We zetten ons in voor haar schoonheid, de grote variëteit aan planten en dieren en de rijke cultuurhistorie.

Groen talent: Manon Ploeger

Landschapsbeheer Groningen Nielsknelis 0008 5561 Manon
Gepubliceerd op: 17-12-2024

Manon Ploeger is projectmedewerker Ecologie bij Landschapsbeheer Groningen. Ze houdt zich voornamelijk bezig met biodiversiteitsprojecten. Voor Manon erachter kwam dat ze in de ecologie wilde werken zag haar toekomst er heel anders uit. Ze studeerde eerst voor röntgenlaborant. Tijdens een stage bleek dit beroep veel saaier dan verwacht. Ze maakte de studie af en besloot daarna een studie biologie te doen. Vooral de ecologische kant trok.

“Vroeger had ik het idee dat je vooral leraar werd als je biologie deed, maar er bleek zoveel meer mogelijk!”

Vroege liefde

Manon groeide op in Westerwolde. ’’Door het bomen klimmen, slootjes springen en in de tuin werken met mijn ouders, groeide mijn liefde voor de natuur. We waren er echt mee bezig.’’ Het gebied waar ze opgroeide is nog steeds haar favoriete deel van Groningen.

Aan de slag

Na haar studie wilde Manon het liefst aan de slag. ’’Ik had inmiddels 7 jaar gestudeerd. Verder wilde ik me bezighouden met ecologische structuur en verbindingen tussen soorten. Als je je specialiseert gaat het al snel over alleen vogels of alleen insecten. Dat was ook een reden om geen master te doen. Het zoeken naar een leuke baan duurde even, maar na ongeveer een half jaar kon ik terecht bij Landschapsbeheer Groningen. En hier komt alles bij elkaar.’’

Veel afwisseling

Manon is heel enthousiast over haar werk: ’’Mijn werkdagen zijn heel divers. Ik ben van a tot z bij projecten betrokken. Leuke projecten zijn bijvoorbeeld het vergroenen van (grote) erven en het vergroten van biodiversiteit op kerkhoven.’’ Over dit laatste kon je lezen in de vorige editie van THUIS. ’’Samen met vrijwilligers ga ik aan de slag om ideeën om te zetten in een mooi plan. Hiervoor bekijk ik wat voor dieren en planten er al aanwezig zijn, maak ik verslagen en verzamel ik alles wat nodig is om uiteindelijk een kostenraming te maken. Daarna zorg ik ervoor dat het project bij de buitendienst terechtkomt. Zij gaan uiteindelijk aan de slag en zetten echt de schep in de grond. Die veelzijdigheid van mijn werk vind ik het allerleukst.’’ Een mooi voorbeeld van een project van Manon vind je op het kerkhof in Feerwerd. Hier zijn onder andere fruitbomen gepoot, een takkenril aangelegd en er wordt nog een bloemrijk grasmengsel ingezaaid. Op het kerkhof is ook een rustpunt waar je kunt uitrusten met iets lekkers tijdens je fietstocht of wandeling.

’’een takkenril leg je aan met dood hout en snoeiafval. Het is een plek voor insecten en andere kleine dieren en het natuurlijke afval ruimt zichzelf op’’


Manon met initiatiefnemer Theo de Wit op het kerkhof van Fransum

Zoveel mogelijk inheems

“Zodra mijn werk erop zit gaat de buitendienst verder. We zorgen ervoor dat het plantmateriaal grotendeels inheems is. Dat betekent dat ze een oorsprong hebben in het gebied waar je ze neerzet. Als we kiezen voor andere soorten, dan moet het een goede toevoeging zijn. Zoals bijvoorbeeld een vlinderstruik. En stinzenplanten natuurlijk. Die zijn ook niet inheems, maar komen hier al héél lang voor en zijn wel echt typerend voor onze landschappen. Sowieso gebruiken we zoveel mogelijk ‘goed’ plantmateriaal van onder andere Cruydt-Hoeck of Staatsbosbeheer, die alles verantwoord opkweken.”


Bijen op sneeuwklokjes

Tip van Manon: zelf aan de slag met het vergroten van de biodiversiteit in jouw tuin

Het vergroten van de biodiversiteit doe je niet alleen door planten, zaden en bollen te poten. Houd er ook rekening mee dat ze onbespoten zijn, anders doe je meer kwaad dan goed. Daarnaast is het belangrijk om voor inheemse soorten te kiezen zodat je de biodiversiteit in stand houdt. Nederlandse insecten zijn namelijk gewend aan Nederlandse planten en andersom. Ook zijn inheemse soorten beter bestand tegen klimaatverandering.

Welke planten kies je dan? We maakten hiervoor een handige keuzehulp