Zorg voor het landschap

Landschapsbeheer Groningen maakt zich sterk voor behoud en ontwikkeling van het streekeigen cultuurlandschap. We zetten ons in voor haar schoonheid, de grote variëteit aan planten en dieren en de rijke cultuurhistorie.

Groningers verbeteren groene leefomgeving

Foto 3 Maarten De Kok
Gepubliceerd op: 19-07-2024

Van ommetjes die het verhaal van verdronken dorpen vertellen, een Tiny Forest, een verbindend slingerpad tot mogelijkheden voor duurzaam varen en veel meer.

Samen met inwoners is vanuit Landschapsbeheer Groningen vanaf 2022 gewerkt aan 7 Toukomst-projecten die de leefbaarheid en de biodiversiteit in de provincie Groningen vergroten. Deze projecten in 3 Groningse gebieden, Centraal Woldgebied en Duurswold, Oldambt en het Wierdenland en Waddenkust, zijn afgerond.

 

Paardrijden, varen en wandelen in het Centraal Woldgebied en Duurswold

  • In de omgeving van het Schildmeer maakten ruiters vaak gebruik van fiets- en wandelpaden, daar is nu een ruiterroute aangelegd. Een stuk gebruiksvriendelijker voor ruiters én paarden door opstapjes, een galoppeerpad en routebordjes. Ook zijn kruidenrijke bloemenmengsels ingezaaid.
  • Ondernemers en gemeenten Eemsdelta, Groningen en Midden-Groningen hebben de mogelijkheden voor (elektrisch) varen een boost gegeven. Inwoners en bezoekers kunnen in de herkenbare groen-witte sloepen varen van en naar allerlei plaatsen. Het project legt de basis voor een sloepen- en laadpalennetwerk waarmee het een vliegwiel is voor duurzaam varen in Groningen.
  • Tussen Meerstad, Engelbert en Middelbert maakten al veel inwoners gebruik van de groene omgeving. Hun ideeën hebben geleid tot de aanleg van drie ommetjes die ook aan elkaar te verbinden zijn tot een langere route.

Opening nieuwe ommetjes. Foto: Niels Knelis Meijer

 

Diverse ommetjes, een loswal en een Tiny Forest in Oldambt

  • In Oldambt zijn 10 ommetjes gerealiseerd, deze lopen om 5 dorpen: Bad Nieuweschans, Drieborg, Beerta, Nieuw Beerta en Hongerige Wolf/Ganzendijk. Hier liggen restanten van middeleeuwse dorpen onder klei en veen. De ommetjes vertellen de geschiedenis van deze verdronken dorpen.
  • Ook is een cultuurhistorische loswal in Ganzedijk hersteld.
  • In Winschoten is bij OBS De Beukenlaan een Tiny Forest geplant.

Een verbindend slingerpad en beleefbaarheid van natuur in Wierdenland en Waddenkust

  • In Wehe-den Hoorn is een verbindend slingerpad gerealiseerd. Een herkenbare, verbindende en groene dorpsroute, voor én door het dorp.
  • In Ezinge is het project Ezinge Verbindt afgerond. Een combinatie van initiatieven om de biodiversiteit, educatie en beleefbaarheid van de natuur in en rondom Ezinge te vergroten. Onderdeel hiervan is project Grasland: één hectare weiland dat door een particuliere eigenaar is teruggegeven aan de natuur. Ook is de museumtuin van Museum Wierdenland opnieuw ontworpen en aangelegd. En rondom fiets- en wandelpaden zijn de bermen ecologisch ingericht.

Toukomst en de toekomst

In 2020 zijn Groningers vanuit het programma Toukomst opgeroepen om vernieuwende en creatieve ideeën te bedenken die bijdragen aan de toekomst van de provincie Groningen. Een belangrijk onderdeel daarvan is het Groningse landschap. De Landschapswerkplaats is opgericht om initiatiefnemers te ondersteunen om van idee naar uitvoering te komen. Om alvast een goede start te maken, met en van elkaar te leren voor verdere initiatieven vanuit de Landschapswerkplaats, heeft Landschapsbeheer Groningen deze eerste 7 pilotprojecten uitgevoerd in nauwe samenwerking met inwoners(groepen), gemeenten en allerlei organisaties. De projecten en de samenwerkingen zijn geëvalueerd. Met elkaar willen we leren van samenwerkingen tussen inwoners(groepen), overheden, natuur- en terreinbeherende organisaties, de Landschapswerkplaats en Landschapsbeheer Groningen. Samenwerken aan het landschap verbindt en brengt veel perspectieven samen, daarom is zorgvuldige afstemming nodig. De geleerde lessen worden dankbaar meegenomen naar toekomstige samenwerkingsverbanden.

De Toukomstprojecten zijn mede mogelijk gemaakt door Nationaal Programma Groningen.

 

Wandelen, fietsen of varen?

De meeste routes vind je op de website van Routebureau Groningen. Ben je benieuwd naar de stekkersloep? Deze kun je binnenkort huren.


Foto: Maarten de Kok