Actueel

Het herstellen en behouden van Parktuin Oosterhouw in Leens

Oosterhouw 1 Fotocredit Redres
Gepubliceerd op: 23-10-2023

Elleanne Oordt en Tim Schoon zijn sinds drie jaar de gelukkige eigenaren van Landhuis en Parktuin Oosterhouw. Een prachtige parktuin met diverse stijlen in het Groningse Waddenland. Verscholen tussen monumentale bomen en statige hagen, staat het indrukwekkende 19e-eeuwse notarishuis. Dat het onderhoud van een 10.000 m2 grote parktuin veel tijd in beslag neemt, daar weten Elleanne en Tim inmiddels alles van. “We kunnen hier eindeloos uren in steken”, vertelt Elleanne terwijl we door de weelderige tuin lopen. Tijdens de Natuurwerkdag op zaterdag 4 november kun jij hen een handje helpen.

"Een plek waar mensen met elkaar in contact kunnen komen"

Drie jaar geleden stonden Elleanne en Tim op een mooie zomeravond voor de deur van Oosterhouw. Ze keken uit op een goudkleurig graanveld en waren beiden op slag verliefd. Tim: “Wat een romantische plek, echt een sprookje! En we zagen ook meteen de mogelijkheden die het pand en de tuin te bieden hadden.” Een plek om mensen samen te brengen, dat was een grote wens van Elleanne: “We zijn van plan om er echt een ontmoetingsplek van te maken. Een plek waar mensen met elkaar in contact kunnen komen”.

Ellanne en Tim in hun tuin

Toekomstplannen

In de toekomst wil het jonge stel de parktuin op bepaalde dagen openstellen en kleinschalige evenementen organiseren. Er zijn plannen voor een lunchcafé, een uitkijktoren en een museumkamer, waarin de geschiedenis van de notarissen in de 19e eeuw tot leven komt. Uiteindelijk willen ze ook een aantal kamers als bed and breakfast inrichten. Voordat het zover is, is er nog heel wat werk te verzetten. De verwachting is dat de meeste werkzaamheden in de zomer van 2024 zijn afgerond.
In ere herstellen en behouden Toen Elleanne en Tim Oosterhouw kochten, had het behoorlijk achterstallig onderhoud. Afgelopen jaren zijn ze dan ook vooral bezig geweest met het herstellen van de tuin en het huis. De tuin kent vier stijlen, die alle bij de bouwperiode van het landhuis aansluiten. Ook is er een aantal bijzondere collecties, zoals rododendrons en stinzenplanten. Om de condities voor deze collecties en tuinstijlen in ere te houden is groot onderhoud nodig. “We hebben een vaste tuinman in dienst. Hij deed ook al het onderhoud van de tuin toen het nog in handen van de vorige eigenaar was. Hij heeft dus heel veel (oude) kennis, wat ons ontzettend helpt”, aldus Tim. Verder doen de twee veel zelf, en worden ze af en toe geholpen door een groep vrijwilligers.

"Aan het einde van de dag zie je een groep die echt een team is geworden"


Dankbaar voor hulp

Elleanne: “Het is fijn om af en toe een grote groep mensen te hebben, om een grote klus aan te kunnen pakken. Zo deden we vorig jaar ook mee met de Natuurwerkdag. 15 vrijwilligers hielpen ons toen mee met het opruimen en vrijmaken van de tuin. Er is zoveel werk verzet die dag, echt ongelofelijk! Het mooiste aan zo’n dag vind ik het contact dat ontstaat. Aan het begin van de dag is het voorzichtig aftasten, aan het einde van de dag zie je een groep die echt een team is geworden. Samen trots op het werk dat is verzet.”

parktuin Oosterhouw

Help je mee?

Ook dit jaar kun je als vrijwilliger je handen uit de mouwen steken op Oosterhouw, tijdens de Natuurwerkdag op zaterdag 4 november. Dit jaar bestaan de werkzaamheden uit het winterklaar maken van de tuin, het planten van hagen, het verwijderen van zaailingen en het snoeien van bomen en struiken. De gastheer en gastvrouw zorgen voor een lekkere lunch en een rondleiding door de tuin. Elleanne: “Het raakt me elke keer heel erg als mensen vrijwillig mee willen helpen op ons terrein. Dat ze zeggen ‘Ik ga meehelpen, want ik vind jullie project erg leuk’. Dat vind ik zo speciaal.” 

 

Natuurwerkdag

NATUURWERKDAG

Op zaterdag 4 november organiseert Landschapsbeheer Groningen de Natuurwerkdag in onze provincie. Vrijdag 3 november staat in het teken van de Natuurwerkdag Junior. De Natuurwerkdag is het grootste vrijwilligersevenement in het groen! Op meer dan 500 locaties in heel Nederland zetten trotse vrijwilligers samen de schouders eronder voor een groene en gezonde leefomgeving. Vorig jaar deden in Groningen ruim 1000 vrijwilligers mee op 35 locaties door de hele provincie.

www.natuurwerkdag.nl