Zorg voor het landschap

Landschapsbeheer Groningen maakt zich sterk voor behoud en ontwikkeling van het streekeigen cultuurlandschap. We zetten ons in voor haar schoonheid, de grote variëteit aan planten en dieren en de rijke cultuurhistorie.

Inwoners Sabine en Cees omarmen Bloeiend Perspectief

Sabine En Cees Op Hun Erf. (Ma Evt. Nog Iets Bijgeknipt)
Gepubliceerd op: 08-05-2025

In het programma Bloeiend Perspectief werken bewoners van de voormalige gemeente Ten Boer samen met Gemeente Groningen en Landschapsbeheer Groningen aan een groenere en aantrekkelijke leefomgeving waar vogels, vlinders, insecten én mensen zich thuis voelen. Bewoners Sabine Otten en Cees van der Gaag, die betrokken zijn bij stichting Leefbaar Thesinge, zijn enthousiast over het programma en doen daarom mee  

Beiden woonden ze jarenlang in de stad. Cees in Alkmaar, Sabine in de binnenstad van Groningen. Zij is opgegroeid op een boerderij en hij op Texel, zo zijn ze beide gewend geraakt aan groene weidse omgevingen. Dat sprak ze ook aan in Thesinge, waar ze inmiddels alweer 12 jaar wonen. Sabine: “Het was een gevoel van thuiskomen. Niet alleen een balkon hebben. Ik dacht: hier is meer land, meer natuur dan in de stad.” In Groningen, waar Sabine werkt, hoort Sabine echter meer vogels dan in Thesinge. “Naast de Oude Hortus in de Grote Kruisstraat hoor ik meer vogelgeluiden dan hier. Dat geluid van vogels, die levendigheid daar, daar kunnen wij niet tegenop. We zouden hier graag ook zo’n biotoop willen bieden.” In die 12 jaar dat ze in Thesinge wonen zagen ze hun omgeving veranderen. “Je ziet dat de hoeveelheid vogels die hier rondvliegt achteruitgegaan is. Bij het ontbijt zag ik de meesjes altijd heel druk vliegen en dat is substantieel minder geworden. We omarmen Bloeiend Perspectief omdat we hopen daarmee een klein beetje een tegenbeweging te kunnen maken. Meer insecten zorgen voor meer vogels, dat hoort bij elkaar. We zijn bewust bezig met de veranderingen”, aldus Sabine. Cees: “We moeten onze omgeving op een andere manier inrichten. Dat is nieuw en dan is het fijn dat er mensen zijn die er verstand van hebben, hun expertise willen inzetten en willen meedenken. Dit alles zodat er een gezond klimaat blijft voor ons allemaal.”

Manon en Cees verkennen de optie voor een ransuilnest

Op erfbezoek
Ecologen Jantien en Manon gingen bij Sabine en Cees op erfbezoek. Ze bespraken de wensen om meer biodiversiteit toe te voegen, bekeken wat er al is in de tuin en wat er nog gedaan kan worden om extra soorten aan te trekken. De grote tuin is door de vorige

eigenaar volgens de Feng Shui-principes aangelegd. Sabine: “We wisten daar niets van toen we hier kwamen wonen, maar vinden het een prettige tuin zo. Daarom zouden we liever ook niet te veel aan de vormen van de tuin veranderen en de kleuren, rood- en rozetinten zoveel mogelijk willen aanhouden.” 

“Wij zijn onderdeel van de natuur en die komt steeds meer onder druk te staan. Je kunttoekijken en afwachten, of iets bijdragen wat in je eigen invloedssfeer ligt.” - Cees 

 Wat is er al?
Sabine en Cees zijn al goed op weg met hun tuin. Er zijn op veel plekken, zelfs onbewust, kleine leefomgevingen gecreëerd voor vogels en insecten. Er zijn veel fruitbomen, een houtsingel, een waterschaal voor vogels en een composthoop. Verder ligt er een takkenril rond het terrein en er is een houtopslag waarin al jarenlang hetzelfde hout ligt. Dat is goede plek voor bijen om te overwinteren. Ook is er al veel voedsel omdat er verschillende soorten bessenstruiken zijn geplant. In de voortuin zie je in het voorjaar veel krokussen, narcissen en sneeuwklokjes.

Wat kunnen ze extra doen?
Het terrein ligt mooi vrij aan een sloot met daarachter weiland, aan het begin van het dorp. Het plan is nog niet klaar, maar dit kan een goede plek zijn voor het plaatsen van een ransuilnest. Ook verkennen Jantien en Manon de mogelijkheden om een natuurvriendelijke oever bij de sloot aan te leggen. Er zijn daar namelijk veel ongebruikte vierkante meters grond die geschikt kunnen zijn. Verder kunnen er nog meer vogelkasten voor verschillende vogels bij en kan er een grotere diversiteit aan struiken en planten aangeplant worden.

Samen maken we de omgeving van Ten Boer groener
Sabine en Cees voelen de urgentie om zelf te kijken wat er binnen hun kunnen ligt, als het gaat om het aanpassen van hun leefomgeving. Cees: “Wij zijn onderdeel van de natuur en die komt steeds meer onder druk te staan. Je kunt toekijken en afwachten, of iets bijdragen wat in je eigen invloedssfeer ligt. Stichting Leefbaar Thesinge kijkt naar een breder perspectief. We proberen vanuit daar het beleid aan te sturen voor meer kwaliteit in onze leefomgeving. Als individu vinden we het ook belangrijk bij te dragen en de verantwoordelijkheid niet alleen ‘bij een ander’ neer te leggen. Er is vanuit het dorp veel draagvlak voor vergroening. We laten dit graag zien, zodat Bloeiend Perspectief steeds meer mensen inspireert.”

Over Bloeiend Perspectief
Samen maken we de leefomgeving in Ten Boer en de omliggende dorpen groener en gezonder. Dit doen we door inheemse planten, struiken en bomen te planten, nestmogelijkheden te bieden, natuurvriendelijke oevers en voedselbossen aan te leggen en nog veel meer. Met natuurlijk alle ruimte voor ontmoeting en beweging. Dit doen we in het dorpsgroen, op (boeren)erven en in zoveel mogelijk tuinen. Bloeiend Perspectief is een programma van Gemeente Groningen en Landschapsbeheer Groningen dat mogelijk wordt gemaakt door Nationaal Programma Groningen. Het is gestart in 2024 en loopt tot en met 2030.

www.bloeiend-perspectief.nl