Actueel

Jubileumjaar afgetrapt met symposium: een terugblik

Irenelantman IMG 7238 2048
Gepubliceerd op: 25-11-2022

Wij bestaan eind dit jaar 40 jaar. Als aftrap van het jubileumjaar organiseerden wij op 24 november een symposium op Landgoed Nienoord voor onze partners en vrijwilligers. Want we doen het samen.

Een leuke en inspirerende middag met als thema: Luister naar het landschap. “De druk op het landschap is enorm. Toch is landschap vaak de hekkensluiter van ruimtelijke overwegingen, in plaats van het uitgangspunt. Wat als we eens echt zouden luisteren naar wat het landschap ons te vertellen heeft?”, aldus Peter Hellinga.


symposium Luister naar het lanschap

Met liefde voor het landschap

Met bijdrages van onder andere landschapsarchitect Henk van Blerck over het ontstaan van het Gronings landschap en de oproep om met liefde voort te bouwen aan de landschapsbiografie van de toekomst. Gedeputeerde Johan Hamster haakte daarop aan: "Het begint met liefde voor het landschap. Vanuit die liefde moeten we het landschap lezen, (her)inrichten en beheren." Voorzitter BoerenNatuur Alex Datema ging samen met deelnemers op zoek naar de eigen verantwoordelijkheid: hoe zie jij de toekomst van het landschap en wat kun je daarin zelf bijdragen?

kaartjes deelsessies

Deelsessies door onze collega’s

Ook onze eigen collega’s kwamen natuurlijk aan het woord tijdens de deelsessies. Georgine vertelde over het historisch onderzoek en de herinrichting van het kerkeiland bij Spijk, Riek informeerde de deelnemers over Ommetjes in het landschap en nam hen ook echt mee op pad, Irene vertelde tijdens een excursie over Landgoed Nienoord over oude bomen van cultuurhistorische waarde en Rianne liet zien hoe monumentale boerenerven een verrijking zijn voor het landschap.  

Jubileumjaar

Het symposium vormde de aftrap van ons jubileumjaar, waarin we nog meer willen doen. Voor de bewoners van Groningen, vrijwilligers, maar natuurlijk willen we ook samen met al onze collega’s onze verjaardag vieren. Op naar de volgende 40 jaar, waarin we weer volop naar het landschap blijven luisteren!