Actueel

Landschapsbeheer Groningen en de Landschapswerkplaats

Landschapswerkplaats Logo Rgb RECHTHOEK Donkerblauw
Gepubliceerd op: 23-06-2023

Landschapsbeheer Groningen is in 2021 in opdracht van Nationaal Programma Groningen samen met initiatiefnemers gestart om de eerste 7 pilotprojecten van de Landschapswerkplaats uit te voeren. Sinds eind 2022 zijn we ook officieel partner bij het vervolg van de Landschapswerkplaats. Het team van de Landschapswerkplaats is opgebouwd uit professionals van Landschapsbeheer Groningen en Prolander. We werken daarbij samen met inwoners, overheden en andere organisaties.

Landschapswerkplaats, hoe zat dat ook alweer?

In 2020 werden Groningers gevraagd om ideeën aan te dragen voor de toekomst van Groningen. Om met elkaar te werken aan beter wonen, leven en werken in Groningen. Van alle ingezonden ideeën had bijna de helft te maken met natuur en landschap. Ruim 200 Groningers hebben deze ideeën gebundeld tot grote projecten. Uiteindelijk zijn hieruit 10 gebundelde initiatieven ontstaan. Deze 10 initiatieven vormen de basis voor de Landschapswerkplaats. 

De Landschapswerkplaats gaat deze bundeling van initiatieven uitwerken tot concrete, goed uitvoerbare projecten. Met als doel om samen het Groningse landschap nóg mooier en toegankelijker maken. Zo creëren we een fijnmazig biodivers netwerk van groen en water waar bewoners, recreanten en toeristen naar hartenlust kunnen wandelen, fietsen, paardrijden en varen. We werken hierbij in de 7 gebieden van de kwaliteitsgids Groningen.

Wat doen we dan precies?

  • Eind 2022 en begin 2023 zijn de praktische zaken van de organisatie geregeld,
  • zoals personeel, ICT, huisvesting en administratie.
  • Tussen 15 mei en 3 juli 2023 organiseerden we 7 gebiedsbijeenkomsten samen met de initiatiefnemers, overheden en andere organisaties.
  • We brengen bestaande en toekomstige ruimtelijke projecten en netwerken per gebied in beeld in een gebiedsagenda
  • Vervolgens gaan we aan de slag met een werkplaatsagenda; een vertaling van de gecombineerde plannen van de initiatiefnemers en de gebiedsagenda in concrete projecten.

Momenteel is de Landschapswerkplaats druk bezig met de ontwikkeling van een eigen website, www.landschapswerkplaats.nl. Hier kan iedereen het laatste nieuws en alle informatie vinden. Tot die tijd verwijst de website naar de bestaande website van Nationaal Programma Groningen - Landschapswerkplaats.