Actueel

Meewerkend voorman Peter aan het woord: ‘We doen het echt samen’

20221213 133126 (1B)
Gepubliceerd op: 13-11-2023

Peter Croisiau begon als veldmedewerker en machinist en ging na enige tijd aan de slag als meewerkend voorman in opleiding. Na een opleidingstraject van een klein jaar, waarin hij veel leerde en van alles wat mocht proeven, is hij sinds 1 mei meewerkend voorman.

“Ik doe dit werk, omdat ik het heel leuk vind om met mensen te werken. Met bijvoorbeeld grondeigenaren, maar vooral met de jongens in het veld. Landschapsbeheer Groningen biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk- en leerervaringsplaatsen. Ik heb heel bewust gekozen om te werken met deze jongens. Ik vind het heel fijn om ze te helpen bij de regeldingen rond het werk.”

We doen het samen

“Die jongens zijn buiten die organisatorische dingen gewoon een kei in hun werk. En ze hebben zoveel passie voor het werk. Ze denken heel graag mee. Zo kunnen ze veel waarde toevoegen. Zij zijn de motor. Zonder hen rol ik niet. Zonder die jongens daarbuiten ben ik onthand. We doen het echt samen.”

Variatie maakt het leuk

“Wat ik het leukst vind qua werkzaamheden? Ik vind juist de variatie erg leuk. De ene keer snoeien, dan weer bomen planten, rasters maken of takken rillen.”

“Maar ook de variatie in locatie maakt het erg aantrekkelijk. We zijn vorig jaar veel bezig geweest met het herstellen van houtsingels in het Westerkwartier. Inhoudelijk veel dezelfde werkzaamheden, maar doordat je omgeving verandert blijft het leuk. Marum is Opende niet. En Opende is Sebaldeburen niet. Je hebt daar heel andere soorten bomen in de singels staan. Werk moet ook gewoon leuk zijn. Daar probeer ik wel op te letten. Laatst rondden we een klus veel eerder af dan gepland. Heb ik die jongens meegenomen voor een lunch op een terras in de buurt. Even samen het gas eraf.”

Het mooie Hogeland

“Het mooiste plekje om te werken? Dat is toch wel op de kleigrond in het Hogeland. Bij Noordpolderzijl is het bijvoorbeeld zo mooi. Je hebt er veel natuur, het is open, maar er zit veel historie. Met veel oude dorpjes in de buurt zoals Rottum en Den Andel.”

‘Word eens wakker’

“Ik kan ook heel erg dromen over wat er allemaal kan. Binnen een project, binnen de organisatie of binnen het landschap. Het grapje binnen het team is dan altijd ‘word jij maar even wakker’ haha.”

Verder groeien

“Ik wil nog graag een cursus doen om mijn plantenkennis naar een nog hoger niveau te tillen. Als ik soms merk wat voor kennis er bij collega’s aanwezig is, dan heb ik daar diep respect voor. Uiteindelijk zou ik nog graag eens doorgroeien naar werkvoorbereider. Dat lijkt me ook heel mooi werk.”