Actueel

Ruim 900 deelnemers aan Natuurwerkdag Groningen

NWD Zandeweer
Gepubliceerd op: 05-11-2022

Op vrijdag 4 en zaterdag 5 november staken 924 vrijwilligers de handen uit de mouwen tijdens de Natuurwerkdag. Verdeeld over 34 locaties in de provincie hielpen vrijwilligers met het snoeien van struiken, het knotten van wilgen, het maken van takkenrillen en het verwijderen van kleine boompjes.

Eén van deze vrijwilligers is Hilde. Op een prachtig natuurerf in Zandeweer is zij zaterdag samen met een club van 15 enthousiaste deelnemers aan het wilgen knotten. Hilde: “Ik wil heel graag mijn steentje bijdragen aan de natuur. Dat kan op zo’n dag! Ik kom tot rust in de natuur, en vind het heel fijn om hier met gelijkgestemden een dagdeel aan de slag te gaan. Iedereen helpt mee op zijn eigen manier, je wordt hier in je waarde gelaten.”

Ook in het dorpsbos van Onderdendam genieten de deelnemers van het buiten zijn. Locatieleider Afina: “Ik werk zelf in de zorg, daarom vind ik het in mijn vrije tijd zo lekker om buiten te zijn. We doen met een vaste club al bijna 20 jaar mee aan de Natuurwerkdag. We vinden het belangrijk dat er meer variatie in het bos komt, het bos is al veel gevarieerder dan toen we net begonnen. Vrijwilliger Klaartje is er ook al 20 jaar bij. “Ik heb al zoveel gebruik gemaakt van het bos, we genieten er echt van. Daarom vind ik het ook belangrijk om het zo mooi te houden.”

In Uithuizen waren er vooral kinderen aan het werk, namelijk de welpen van Souting Menkema. Terwijl locatieleider Djamilah ranja voor ze inschenkt vertelt ze over de Natuurwerkdag. “De kinderen vinden dit een super leuke dag. Ze mogen nu echt aan de slag met gereedschap, zoals zagen en scheppen. Dat vinden ze geweldig. Nu ruimen ze vooral takken op, straks gaan we ook nog bollen planten voor het voorjaar”.

Natuurwerkdag
Al 20 jaar organiseert LandschappenNL samen met de provinciale Landschapsbeheerorganisaties elke eerste zaterdag van november de Natuurwerkdag. Het grootste vrijwilligersevenement in het groen! Op meer dan 500 locaties verspreid door het hele land zetten jong en oud zich in voor natuur en landschap en dragen zo bij aan een groene leefomgeving. Kijk voor meer informatie en alle cijfers van 2022 op www.natuurwerkdag.nl