Actueel

Veldmedewerker Arjan over het werken in de buitendienst

Arjan aan het werk (1)
Gepubliceerd op: 02-05-2023

Collega Arjan werkt al 17 jaar met heel veel plezier bij Landschapsbeheer Groningen. Als veldmedewerker is hij onderdeel van de buitendienst. Een team van ongeveer 20 mannen en een vrouw, dat alle plannen tot uitvoering brengt in het Groningse landschap. Arjan: “Het is heerlijk om elke dag buiten te zijn, ik zou niet op een kantoor kunnen zitten.”

Bomen planten in het Waddenlandschap

We staan op een slaperdijk in het noorden van Groningen. Arjan is hier samen met meewerkend voorman Albert en collega’s Henk en Jack bomen aan het planten. Deze bomen zijn onderdeel van het project Bomen in het Waddenlandschap. Door de essentaksterfte en de Iepziekte zijn er duizenden bomen verdwenen. Dit plantseizoen komen hier weer ruim 1100 bij.

Open landschap

“Wij komen op zulke mooie plekken voor ons werk, dat is echt uniek!”, vertelt Arjan enthousiast. “Hier ook, als je komt aanrijden zie je die bomen staan in het open landschap. Kijk hoe die bomen gegroeid zijn, zo door de wind. Dat vind ik heel bijzonder.”

Nadat Jack met de kraan een gat heeft gegraven voor de nieuwe es, zetten Arjan en Albert het boompje op zijn plek en bevestigen deze aan twee boompalen. “Dat is hier heel erg nodig”, vertelt Arjan. “Het kan hier behoorlijk waaien, en anders staat zo’n jong boompje meteen scheef.” Ook al houdt Arjan vooral van bos, hij kan de openheid van het Groningse landschap ook erg waarderen. “Geef mij maar deze rust, stenen vind ik niks, de stad ook niet.”

Arjan wist al heel jong dat hij iets in de natuur wilde doen. “Als kind was ik al altijd buiten: fietsen, vissen of met een metaaldetector op pad. Ik werkte eerst bij een hoveniersbedrijf, maar ik kwam al snel bij Landschapsbeheer Groningen uit. En dat bevalt heel erg goed. Ik ben altijd buiten, in de natuur. En je doet wat terug voor het landschap hier. Dat vind ik mooi.”

‘Zagen vind ik het mooiste wat er is’

Iedere veldmedewerker heeft iets waar hij of zij echt goed in is, voor Arjan is dit zagen. “Zagen vind ik echt het mooiste wat er is. Van elke boom leer je weer iets, het is nooit hetzelfde.” Door zijn jarenlange ervaring weten collega’s hem goed te vinden. “Bij moeilijke bomen word ik er vaak bij geroepen.”

Die collega’s zijn ook een belangrijke reden dat Arjan het werk zo leuk vindt. We hebben een leuke ploeg en gaan in wisselende groepen met elkaar op pad. Meestal werk ik wel samen met meewerkend voorman Albert. Dat werkt gewoon fijn. We beginnen met koffie bij de werkplaats. Dan kijken we op het planbord wat we moeten doen, pakken de spullen in en gaan op pad”.

“Wanneer ik tevreden ben? Als al deze twintig bomen die we vandaag mee hebben in de grond zitten. Ik ben wel een strebertje, ik maak graag dingen af! Dat geeft een voldaan gevoel.”

Een eigen buitendienst

Dat Landschapsbeheer Groningen een eigen buitendienst heeft is landelijk gezien uniek. De meeste Landschapsbeheerorganisaties besteden het buitenwerk uit. Landschapsbeheer Groningen houdt dit liever in eigen huis. Zo blijft de vakkennis behouden en kan het buitenwerk volgens de visie van de organisatie worden uitgevoerd. Ook is het fijn dat de projectleiders en de buitendienst op hetzelfde terrein zitten. Hierdoor zijn de lijntjes kort en kan er veel met elkaar afgestemd worden.

In de buitendienst bieden wij ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk- en leerervaringsplaatsen. Wij vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen kennis maken met werken in het mooie Groningse landschap.