Actueel

Vrijwilliger Wendy aan het woord: “Het plekje wordt een beetje van jou!”

Whatsapp Image 2023 01 24 At 15.53.58 (2)
Gepubliceerd op: 17-02-2023

Wendy Schuurman is ruim vijf jaar actief als vrijwilliger bij de Gorechtbrigade. Elke vrijdag gaat zij met een hechte groep vrijwilligers aan de slag in dit gebied ten zuiden van de stad Groningen. “Buiten zagen, wilgen knotten, aan het werk in de houtwal, er is altijd wat te doen!”.

Wendy woont zelf in Haren, en gaat dus aan de slag dichtbij huis. “Het is heel fijn om op steenworp afstand van mijn huis aan het werk te zijn. Als ik ergens fiets dan zie ik constant plekken waar ik aan het werk geweest ben, zo’n plekje wordt dan toch een beetje van jou!”

Gorechtbrigade
De Gorechtbrigade bestaat uit een vaste groep vrijwilligers, de groep is ontstaan vanuit het project Gebiedsaanpak Gorecht van Landschapsbeheer Groningen. De eerste jaren gingen Wendy en de andere vrijwilligers dan ook samen met voorman Evert van Landschapsbeheer Groningen op pad. "Hij regelde de locaties, de contacten met de eigenaren en het materieel."
Toen dat project was afgelopen, en daarop de coronapandemie volgde lag het werk helemaal stil. Bij Wendy begon het na een tijdje toch te kriebelen. “Ik ben zo gehecht aan deze groep, ik wilde de groep behouden! Het zijn zulke leuke mensen allemaal. Gelukkig wilde de rest van de groep ook doorgaan, sindsdien regelen we alles zelf. We verdelen alle taken onderling. Zo regelen verschillende mensen de klussen bij particulieren in het gebied, iemand doet de administratie en de EHBO en weer iemand anders regelt het gereedschap.”

 

Anderen helpen
Het leukste aan het werk in de brigade? “Je leert zoveel mooie plekken kennen, ook op stukken waar geen paden lopen. Je komt op plekken waar niemand anders mag komen.” De Gorechtbrigade helpt voornamelijk particulieren in het gebied bij het onderhouden van hun buitengebied. “Het is heel fijn om mensen te kunnen helpen om zo’n mooi gebiedje te beheren. Vaak zijn de bewoners oud en lukt het ze niet meer zelf. Mensen zijn echt blij als je komt. Regelmatig worden we binnen gevraagd voor een lekkere kop koffie of een kommetje soep.”

Jouw verhaal
We zijn ook benieuwd naar jouw verhaal. Werk jij ook als vrijwilliger in het groen? Wat maakt voor jou het vrijwilligerswerk in de natuur zo waardevol? Lijkt het je leuk om hierover te vertellen? Neem contact op met Marien Bos via m.bos@landschapsbeheergroningen.nl.