Actueel

Vrijwilliger Willem aan het woord: “buiten in de natuur, daar word ik gelukkig van”

IMG 8214
Gepubliceerd op: 28-04-2023

Het is strakblauw en heerlijk lenteweer, ondanks de harde, koude wind. Willem Hesseling is samen met de vruchtbomenbrigade in Uithuizen aan de slag met alweer de laatste fruitboomgaard van het seizoen.

Vrijwilliger sinds de start van de vruchtbomenbrigade

Willem is sinds de start in 2015 vrijwilliger bij de vruchtbomenbrigade. Hij komt altijd op de fiets vanuit Harkstede. “Ik vind het heerlijk om zo’n stuk te fietsen. Ik zie veel van de provincie en het houdt me fit.”

“Ik werd ervoor gevraagd”

Hoe is hij erbij gekomen? “Ik kwam vroeger veel bij boeren over de vloer. Een boer waar ik vaak kwam, die had een appelboomgaard. Daar werd nooit iets mee gedaan. Cultuurbomen hebben onderhoud nodig. Anders groeien ze zichzelf kapot. Dat vond ik zonde. Daar wilde ik altijd iets mee doen, maar ik wist nog niet wat. Toen we verhuisden naar Harkstede plantte ik een appelboom, een Groninger Kroon. Toen kwam ik via een vriendin bij de snoeicursus van Landschapsbeheer Groningen terecht. Na de cursus werd me gevraagd of ik de brigade wilde komen versterken, want ze kwamen nog iemand te kort. En zo geschiedde.”

pruimenboom voorjaar
De pruimenboom in Uithuizen staat al in bloei

Altijd buiten bezig

“We komen echt op prachtige plekken, bij veel verschillende mensen. De een zegt: je redt je maar, de ander nodigt je binnen uit voor koffie en cake.”

Wat maakt het leuk? “Ik ben altijd buiten bezig. Aan het werk in de natuur. Daar word ik gelukkig van. Ik ben midden in de landerijen opgegroeid. Daar kon je heerlijk spelen in de natuur. Dat vormt je voor je verdere leven. Ik kom bovendien uit een streek waar veel keuterboeren zaten. Daar helpt iedereen elkaar.”

De vruchtbomenbrigade zoekt nog versterking

De vruchtbomenbrigade gaat in het snoeiseizoen elke woensdag op pad om een fruitboomgaard te snoeien. De brigade bestaat nu uit vier personen en een meewerkend voorvrouw en kan nog best wat versterking gebruiken. Geïnteresseerd? Neem dan contact op met r.guikema@landschapsbeheergroningen.nl