Actueel

We gaan ons inzetten voor het behoud van stinzenflora

Gewoon Sneeuwklokje
Gepubliceerd op: 22-11-2023

De aanvraag voor het project Van Stinzenplant tot Börgbloumkes is goedgekeurd door het Waddenfonds. Dat betekent dat we ons de komende jaren, samen met Landschapsbeheer Friesland en Landschap Noord-Holland, gaan inzetten voor het behoud van stinzenflora in het Waddengebied.

Iedereen kent wel de sneeuwklokjes, krokussen en bosanemomen: deze vroege voorjaarsbloeiers brengen niet alleen een glimlach op ieders gezicht, maar zijn ook nog eens van grote waarde voor de biodiversiteit. Stinzenplanten hebben een bijzondere leefomgeving nodig. De unieke stinzenflorabiotopen in het Waddengebied zijn op weinig andere plekken te vinden. En daarom ook van grote cultuurhistorische waarde.

Stinzenflora onder druk

Door gebrek aan kennis en kunde staan de stinzenflorabiotopen als bijzonder groen erfgoed onder druk. Steeds meer dreigen oorspronkelijke waardevolle groeilocaties te verdwijnen en gaan nog bestaande locaties in kwaliteit achteruit. Met het project Van Stinzenplant tot Börgbloumkes kunnen we stinzenflorabiotopen voor de toekomst behouden en ervoor zorgen dat deze parels ook voor volgende generaties te bewonderen zijn.

Lees meer over dit project op de projectpagina >

 

We voeren dit project uit samen met Landschap Noord-Holland en Landschapsbeheer Friesland. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Waddenfonds en de provincies Groningen, Friesland en Noord-Holland.