Fruitbomen snoeien

Fruitbomen snoeien

Foto 1

Het snoeien van fruitbomen lastig? Het vergt andere kennis en vaardigheden dan een ‘gewone’ boom of struik. Mensen vinden het vaak spannend om een fruitboom te snoeien. Wil je toch zelf aan de slag? Dan delen we hieronder graag onze tips.

Waarom snoeien?

Gesnoeid vs. ongesnoeid

Twee soorten fruitbomen

Er zijn twee soorten fruitbomen: pitvruchtbomen en steenvruchtbomen. Deze bomen moeten allebei op een ander moment gesnoeid worden.

Wanneer moet je fruitbomen snoeien?

Appelbomen en perenbomen vallen onder de pitvruchtbomen. Deze fruitbomen kunnen het beste tussen januari en eind maart gesnoeid worden. Het is belangrijk dat je dit niet te vroeg doet, omdat de fruitbomen dan nog gevoelig zijn voor ziektes zoals vruchtboomkanker. Deze schimmelziekte kan de stam en takken aantasten en verspreidt zich voornamelijk in november en december bij vochtig weer. Snoei de bomen met droog weer en het liefst niet tijdens een strenge vorstperiode.

Steenvruchten zijn vruchten zoals pruimen, kersen, perziken en abrikozen. Deze bomen snoei je van half april tot half september. Een algemene regel is dat je de steenvruchtbomen net na de bloei in april/mei of net na de pluk in augustus snoeit. In deze tijd van het jaar genezen de wonden sneller en heb je minder kans op ziektes.

Appel- en perenboom snoeien

De appel- en de perenboom worden op dezelfde manier gesnoeid. Je moet de verticale, opgaande scheuten weghalen. Deze fruitbomen moeten het namelijk hebben van de afstaande (horizontale) twijgen. Mocht je deze takken toch willen snoeien, omdat ze bijvoorbeeld uitsteken, halveer ze dan. Snoei nooit meer dan 25% van de totale boom!

Kersenboom snoeien

Een kersenboom is extra gevoelig voor ziektes en moet eigenlijk zo min mogelijk gesnoeid worden. Daarom moet je bij een kersenboom de takken nooit te glad snoeien. Laat stompjes staan van een paar centimeter om zo schimmels en infecties te voorkomen.

Snoei alleen de nieuwe takken die geen deel uitmaken van de boomkruin en de takken die over andere takken hangen. Takken die geen kersen produceren kunnen teruggesnoeid worden tot aan de stam.

Pruimenboom snoeien

Bij de pruimenboom wordt geadviseerd om deze ongeveer twee weken na de oogst te snoeien. Een pruimenboom moet je eigenlijk zo min mogelijk, en zeker niet fors, snoeien. Hiermee voorkom je dat de boom minder vruchten zal geven of zelfs dood zal gaan. Voor een pruimenboom is het beter om de kleine takjes zoveel mogelijk te laten zitten en de grotere te verwijderen. Een goede richtlijn is om altijd zo ver mogelijk van de stam af te snoeien.

Nog meer weten over fruitbomen? Kijk dan eens op www.npv-pomospost.nl of www.vriendenvanhetoudefruit.nl voor nog veel meer informatie.