Actueel

Vrijwilliger Christ aan het woord: “het leeft steeds meer”

2022 10 08 Paterswolde (3) Foto Sake Elzinga 1
Gepubliceerd op: 03-07-2023

Christ van Beek was leidinggevende bij een supermarkt. Een best stressvolle baan. Hij wilde meer naar buiten, de natuur in. In 2009 kwam hij na wat rondzoeken als vrijwilliger bij Landschapsbeheer Groningen terecht via een cursus fruitbomen snoeien.

“Vanaf die tijd hielp ik op mijn vrije dag vaak mee als vrijwilliger. Naast het snoeien leerde ik er steeds meer dingen bij. Op een dag kreeg ik een zeis in de handen gedrukt. Het was meer slaan dan maaien. De zeis was niet scherp en ik wist niet goed wat ik ermee moest doen. Dat moest beter, vond ik. Samen met de voorman gingen we op zoek naar iemand om ons de kneepjes van het vak te leren.”

Twee ambachten

“Het maaien met de zeis is echt iets wat je moet leren. Het haren van de zeis hoort daar ook bij. Hoe beter je leert haren, hoe scherper de zeis en hoe makkelijker het zeisen gaat. Het zijn echt twee verschillende ambachten, die je allebei moet beheersen. Het duurde bij mij wel twee jaar voordat ik het haren echt goed onder de knie had.”

Het zeisen wordt steeds populairder

“Het leeft steeds meer. Dat zie je aan de toename van activiteiten en geïnteresseerden. Het is rustgevend om te doen, maar ook voor de natuur is het veel beter dan gemotoriseerd maaien. Ik heb een mailinglijst met 248 geïnteresseerden. Als we ergens gaan maaien, dan mail ik deze groep en dan zitten we zo vol. Het is ook altijd erg gezellig, daardoor blijven de mensen terugkomen.

Mensen hebben ook steeds meer in de gaten dat een groen stukje natuur in de buurt heel waardevol is. In toenemende mate komt dat steeds meer in beheer van buurtbewoners. Het maaien met de zeis is dan een hele mooie vorm van beheer. In Den Horn doen ze dat ook. Daar hebben we onlangs nog dertien mensen opgeleid voor het maaien met de zeis.”

Veel mooie plekjes

“Er zijn heel veel mooie plekjes. Een favoriet is altijd Tuinwijck. Dat plekje is 100% biodivers en het is fantastisch om daaraan mee te helpen. Onlangs waren we ook aan het maaien op de wierde van Godlinze. Ook een héél bijzonder plekje. Maar ook de vlindertuin en bijenidylle in Paterswolde of de oude buurttuin in Den Andel: prachtig!”

Ook eens een kijkje nemen tijdens een maaidag of demonstratie? Bekijk dan de maaiagenda 2023 en kom gerust eens langs!

Foto: Sake Elzinga