Om de ransuil te helpen heeft Landschapsbeheer Groningen, samen met de Werkgroep Ransuilen in Groningen, het project Een nest voor de ransuil opgezet.
Eigen nestgelegenheid
Een ransuil heeft drie basisbehoeften: voedsel, nestgelegenheid en veiligheid. Binnen dit project richten we ons op het verbeteren van de nestgelegenheid voor de ransuil. De ransuil kan namelijk zelf geen nest bouwen; hij broedt in oude ekster- of kraaiennesten. Die nesten kan hij 1 à 2 jaar gebruiken, daarna vallen de nesten door gebrek aan onderhoud uit elkaar. Kraaien en eksters zijn geen geliefde vogels, waardoor de nestbouw regelmatig in een vroeg stadium verstoord wordt. Ook is het aantal eksters en het aantal eksternesten de afgelopen jaren afgenomen. Het derde probleem is dat oude kraaiennesten ook worden gebruikt door nijlganzen.
80 kunstnesten de boom in
Binnen het project heeft Landschapsbeheer Groningen in samenwerking met klimmer Jelco van Beek van Boomwerker 80 kunstnesten opgehangen in de gemeenten Westerwolde, Westerkwartier en Oldambt. We hingen twee soorten manden op: 40 manden met een dakje tegen nijlganzen en 40 manden zonder dakje.
De geplaatste manden worden gemonitord door bewoners en vrijwilligers. Dit is erg belangrijk, omdat we erachter willen komen welk type kunstnest het meest aantrekkelijk is voor de ransuil. Op basis van de monitoringsgegevens en de bekende informatie onderzochten we wat de voorwaarden zijn voor een succesvolle kunstnest en publicatie.
Foto: © Daisy Ausma
Dit project is gefinancierd door Fonds NME en de provincie Groningen.