Om de ransuil te helpen heeft Landschapsbeheer Groningen, samen met de Werkgroep Ransuilen in Groningen, het project Een nest voor de ransuil opgezet.
Eigen nestgelegenheid
Een ransuil heeft drie basisbehoeften: voedsel, nestgelegenheid en veiligheid. Binnen dit project richten we ons op het verbeteren van de nestgelegenheid voor de ransuil. De ransuil kan namelijk zelf geen nest bouwen; hij broedt in oude ekster- of kraaiennesten. Die nesten kan hij 1 à 2 jaar gebruiken, daarna vallen de nesten door gebrek aan onderhoud uit elkaar. Kraaien en eksters zijn geen geliefde vogels, waardoor de nestbouw regelmatig in een vroeg stadium verstoord wordt. Ook is het aantal eksters en het aantal eksternesten de afgelopen jaren afgenomen. Het derde probleem is dat oude kraaiennesten ook worden gebruikt door nijlganzen.
80 kunstnesten de boom in
Binnen het project hangt Landschapsbeheer Groningen in samenwerking met klimmer Jelco van Beek van Boomwerker 80 kunstnesten op in de gemeenten Westerwolde, Westerkwartier en Oldambt. We hangen twee soorten manden op: 40 manden met een dakje tegen nijlganzen en 40 manden zonder dakje.
De geplaatste manden worden gemonitord door bewoners en vrijwilligers. Dit is erg belangrijk, omdat we erachter willen komen welk type kunstnest het meest aantrekkelijk is voor de ransuil. Op basis van de monitoringsgegevens en de bekende informatie onderzoeken we wat de voorwaarden zijn voor een succesvolle kunstnest en publicatie.
Woon je in de gemeente Westerwolde, Westerkwartier of Oldambt? Dan is jouw erf misschien wel een geschikte locatie voor een kunstnest. Wil je de ransuil helpen? En wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem contact op met Irene Lantman, projectmedewerker, via 050 - 534 51 99 of i.lantman@landschapsbeheergroningen.nl.
Melden broedgevallen en winterroesten
We willen graag meer inzicht krijgen in het aantal broedende ransuilen in de provincie. Wij vragen je daarom alle broedgevallen aan ons door te geven. Wil je een broedgeval melden? Of heb je zelf een kunstnest geplaatst? Meld het hier >
Heb je winterroest gezien? Meld het ons hier > Meer informatie over het tellen van winterroesten vind je op de website van de Werkgroep Ransuilen in Groningen.
Foto: © Daisy Ausma
Zelf aan slag voor de ransuil
Om je op weg te helpen om in actie te komen hebben we informatie over hoe je de ransuil herkent, hoe je zelf een kunstnest maakt en hoe je je erf uilvriendelijk inricht op een aantal flyers gezet: Lees verder en ga ermee aan de slag
Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van de projectactiviteiten en/of ook buiten de eigen tuin aan de slag te gaan voor de ransuil? Dan kun je je aanmelden als vrijwilliger bij Landschapsbeheer Groningen. Ervaring met uilen is hiervoor niet nodig, een gezonde portie enthousiasme en leergierigheid is voldoende. Als vrijwilliger of geïnteresseerde bewoner kun je meedoen aan lezingen en veldexcursies, waarbij je meer leert over de ransuil.
Wil je op de hoogte blijven van de projectactiviteiten of vrijwilliger worden? Neem contact op met Irene Lantman, projectmedewerker, via 050 - 534 51 99 of
i.lantman@landschapsbeheergroningen.nl.
Dit project wordt gefinancierd door Fonds NME en de provincie Groningen.