Versterken erfbeplanting

Erfbeplanting in Zuid- en Oost-Groningen

DSC 1078

Update augustus 2024: Het project is in de afrondende fase. Er kunnen geen nieuwe erven meer worden aangemeld.

In het landelijk gebied van de provincie Groningen zijn erven van grote waarde. Het erf vertelt het verhaal van het landschap en vormt hier een afspiegeling van. Bovendien heeft zij een belangrijke betekenis voor planten en dieren en daarmee voor de biodiversiteit. Jij kunt met het uitbreiden en versterken van je erf hieraan bijdragen.

Vergroenen van de provincie
Het uitbreiden en versterken van groene erven levert ook een belangrijke bijdrage aan de klimaatopgaven in onze provincie. De provincie heeft daarin als doel gesteld om de komende 10 jaar enorm te vergroenen. Met het project erfbeplanting Zuid- en Oost-Groningen dragen we daar flink aan bij door ca. 140 erven te versterken en vergroenen door aanplant van 1000 laan- en fruitbomen en 15.000 stuks bosplantsoen.

Help je mee?
Iedereen kan natuurlijk helpen met het vergroenen van zijn of haar erf. Woon je in Zuid- of Oost-Groningen? Dan kun je meedoen aan ons project. Wij geven meer informatie over de mogelijkheden tijdens een voorlichtingsavond en komen bij je langs voor een erfbezoek. Hierdoor weet je precies wat op je jouw erf kan doen om deze te versterken.

Voorwaarden voor deelname

  • Je erf is gelegen in de gemeente Midden-Groningen, Oldambt, Groningen, Veendam, Pekela, Stadskanaal of Westerwolde. Valt je erf buiten dit projectgebied? Neem dan eens een kijkje bij Agrarische natuurvereniging Wierde & Dijk of Het Noordererf. Zij voeren het project uit in het overige deel van de provincie Groningen.
  • Je kiest beplanting uit een opgestelde lijst met inheemse, streekeigen soorten bomen, fruitbomen en bosplantsoen. Ook diverse soorten hoogstam fruitbomen vallen onder de subsidievoorwaarden van dit project.
    We streven naar de aanplant van zoveel mogelijk biologische en autochtone bomen en struiken. We zijn echter afhankelijk van het aanbod en de beschikbaarheid van de kwekers.
    Struiken leveren we meestal in de maat 60-100 cm hoogte, zie in de lijsten de geleverde maat per soort.
    En voor bomen gaan we uit van een stamomtrek van 12-14 cm op ongeveer borsthoogte. De totale hoogte van de boom hangt af van de soort maar ligt bij deze maat tussen de 3 en 4 m.
    Fruitbomen leveren wij in hoogstam en hebben een stamomtrek tussen de 6 – 10 cm dit is afhankelijk van het groeiseizoen en het soort.
    Voor alle beplanting geldt dat ze in principe met kale wortel geleverd worden. Zie de instructiebladen voor advies rondom het planten en de verzorging van uw plantgoed.
  • Je plant minimaal 5 bomen (dit kan worden uitgebreid met bosplantsoen of hagen). Meer kan altijd.
  • Je eigen bijdrage is 50% van het plantmateriaal. 
  • Je plant zelf aan of besteedt de aanplant zelf uit.
  • Je bent 10 jaar na de aanplant verantwoordelijk voor het in stand en in leven houden van de boom of bomen.
  • Je doet niet al mee met een ander vergelijkbaar project.
  • Tijdens het erfbezoek maken we een 'voor'-foto van het erf. Na de aanplant maak je zelf een 'na'-foto die je deelt met Landschapsbeheer Groningen.
  • Als deelnemer kun je deelnemen aan een gratis cursus/excursie, zoals een cursus fruitbomen snoeien. In de loop van het project krijg je hier meer informatie over.

Meer informatie
Dit project is inmiddels afgerond. Aanmelden is niet meer mogelijk. Houd de website en de nieuwsbrief in de gaten voor nieuwe erfbeplantingprojecten! Voor meer informatie kun je mailen naar info@landschapsbeheergroningen.nl

Het project wordt gefinancierd door de provincie Groningen, de gemeenten Groningen, Midden-Groningen, Stadskanaal en Oldambt, het Dinamo Fonds en Trees for All.



Instructiebladen
Bomen en struiken, of ze nu jong of oud zijn, vragen om goed beheer. Onderstaande informatiebladen geven laagdrempelige informatie, ondersteund door duidelijk beeldmateriaal. Doe er je voordeel mee!

Algemene plant- en verzorgingsinstructie
Instructieblad Haag
Instructieblad Hoogstamfruit
Instructieblad Houtsingel
Instructieblad Solitaire en Laanbomen
Instructieblad Struweelhaag
Instructieblad Vogelbosje
Instructieblad Gefaseerd maaibeheer