Wat doet de vruchtbomenwacht?

Vruchtbomenwacht

Vruchtbomenwacht

Fruitbomen en hoogstamboomgaarden zijn karakteristieke elementen in het Groningse cultuurlandschap. Denk maar eens aan sfeervolle boerenboomgaarden, een stijlvolle fruittuin bij een historische buitenplaats of een bloeiende solitaire vruchtboom in een tuin. De diversiteit aan fruitrassen is in Groningen bijzonder groot. Denk aan de Veendammer- of Winschoter Glorie, de algemene Groninger Kroon of de specifiekere Reinette van Ekenstein.

Waarom is onderhoud zo belangrijk?
Vruchtbomen zijn een cultuurgewas en hebben regelmatig onderhoud nodig. Snoeien geeft licht en ruimte in de kroon van de vruchtboom. Dit is belangrijk voor het rijpen van de vruchten en het voorkomen van ziekten en plagen. Bij jonge bomen is het belangrijk dat er een goede takkenstructuur wordt opgezet en is er de eerste jaren vooral aandacht voor de vormsnoei.

Hoge natuurwaarde
Vruchtbomen zijn niet alleen levend erfgoed, een vruchtboom is ook een schat voor de biodiversiteit. Niet alleen de vruchten, maar ook de holten in de stam dragen bij aan de hoge natuurwaarde. De nog bestaande oude vruchtbomen zijn ook van belang voor de genetische variatie.

De vruchtbomenwacht ontzorgt
De vruchtbomenwacht is een manier om eigenaren van (hoogstam)vruchtbomen te ondersteunen bij het onderhoud en behoud van de bomen. Landschapsbeheer Groningen houdt zich al bijna 40 jaar bezig met de zorg voor vruchtbomen.

Lid worden van de vruchtbomenwacht betekent:

  • Een eerste bezoek met een uitgebreide inventarisatie, controle en rapportage van de bomen.
  • Ter plaatse kort advies over de inrichting van de rest van het erf, bijvoorbeeld over het versterken van de biodiversiteit op je erf. 
  • Om het jaar een onderhoudsbeurt en onderhoudsadvies.
  • Uitvoering van de werkzaamheden tegen een gereduceerd tarief.
  • Op verzoek tussentijds advies over noodzakelijk onderhoud van je vruchtbomen, bijvoorbeeld na een zware storm of calamiteit. 
  • Gratis abonnement op ons magazine ‘THUIS in het landschap’.
  • Uitnodigingen voor bijvoorbeeld onze snoeicursus.


Wat kost dat?

Er zijn twee abonnementen, gebaseerd op het aantal vruchtbomen in de boomgaard. Voor 2024 gelden de volgende tarieven:

  • 5 t/m 20 vruchtbomen: € 37,- per jaar
  • > 20 vruchtbomen: € 53,- per jaar

Voor de onderhoudswerkzaamheden geldt een uurtarief van €35,- per persoon per uur. We komen altijd met twee personen. De voorrijkosten bedragen €35,- en voor het afvoeren van takken rekenen wij €75,-. 

Lid worden?
Heb je vruchtbomen en wil je die vakkundig laten onderhouden? Je kunt lid worden door het online aanmeldformulier in te vullen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op voor het maken van een afspraak voor het eerste bezoek.