Middelpunt in ieder dorp

De provincie Groningen heeft zo'n kleine 100 unieke oude Groninger kerken. Landschapsbeheer Groningen zorgt voor het behoud en herstel van de cultuurhistorische en landschappelijke waarde die de karakteristieke kerkterreinen en begraafplaatsen rondom de kerken hebben.

Herstel en onderhoud kerkterreinen

Doezum 2

We werken aan zowel herstel van de cultuurhistorische waarde als de landschappelijke en natuurwaarde van kerkterreinen en begraafplaatsen. Wij voeren het specialistische werk uit, zoals het herstel van kerkpaden en lijkhuisjes, het baggeren van grachten en het onderhoud van bomen.

Daarnaast leiden we dorpsbewoners en beheerders op, zodat zij het onderhoud voor de langere termijn kunnen uitvoeren. Vaak werken we in deze projecten samen met kerkelijke gemeenten en/of historische verenigingen.

Joodse begraafplaatsen

Behalve op oude kerkhoven en -terreinen wordt er ook gewerkt op andere oude begraafplaatsen, waaronder een aantal joodse begraafplaatsen. Zo is de groensingel rond de joodse begraafplaats in Oude Pekela vervangen door een beukenhaag. En is de kleine joodse begraafplaats in het Oost-Groningse De Maten hersteld. Sinds 1870 is hier niemand meer begraven. Wanneer hij precies in gebruik is genomen, is niet bekend. Wel dat de eerste joden zich voor 1800 in De Maten vestigden. Zij kwamen uit Duitsland en Polen en trokken naar het westen op zoek naar een beter bestaan. De begraafplaats raakte in onbruik toen de joodse gemeenschap rond 1880 verder trok naar het buurdorp Ter Apel.

Meer weten?

Heeft jullie kerkterrein ook zorg nodig en wil je wel aan de gang, maar weet je niet hoe? Wij kunnen jullie hierin adviseren en begeleiden. We leren dorpen hoe ze hun kerkhof kunnen onderhouden, maar we ondersteunen bijvoorbeeld ook bij het regelen van financiering.

Meer weten? Stuur een e-mail naar Bert Kruidhof, projectleider, b.kruidhof@landschapsbeheergroningen.nl