Middelpunt in ieder dorp

De provincie Groningen kent een groot aantal unieke oude Groninger kerken. Landschapsbeheer Groningen zorgt voor het behoud en herstel van de cultuurhistorische en landschappelijke waarden die de karakteristieke kerkterreinen en begraafplaatsen rondom de kerken hebben.

Herstel en onderhoud kerkterreinen

KIG Wildervank 2 Na

We werken al vele jaren aan het herstel en behoud van kerkterreinen en begraafplaatsen in onze provincie, vanwege hun grote cultuurhistorische, landschappelijke en vaak ook natuurwaarden. Ons specialistische werk bestaat onder meer uit het herstel van kerkpaden, toegangshekken en lijkhuisjes, het baggeren van grachten en het onderhoud van bomen, hagen en andere beplantingen. Ook het herstel van historische grafstenen en zerken valt onder onze werkzaamheden. We hebben daarvoor specialisten in huis. De opgeknapte kerkterreinen van Wittewierum, Wildervank, 't Zandt, Westeremden, Oude Pekela en Noordhorn zijn mooie voorbeelden van ons werk.

Westeremden voor & na

       

Wij leiden, naast dorpsbewoners, beheerders en andere vrijwilligers op, zodat zij het onderhoud voor de langere termijn kunnen uitvoeren. Dit geldt voor zowel het groen als voor het grafonderhoud. Vaak werken we in deze projecten samen met kerkelijke gemeenten en/of historische verenigingen.

Historische begraafplaatsen

Behalve op oude kerkhoven en kerkterreinen wordt er ook gewerkt op andere oude begraafplaatsen, waaronder joodse en monumentale particuliere begraafplaatsen. Zo is de groensingel rond de joodse begraafplaats in Oude Pekela vervangen door een beukenhaag. En is de kleine joodse begraafplaats en het pad ernaartoe in het Oost-Groningse De Maten hersteld. Volgens het kadastrale register bestond deze kleine begraafplaats in ieder geval al in 1832-1836. Na 1870 is hier niemand meer begraven. Ook de historische begraafplaats aan de dijk van het voormalige dorp Oterdum (Delfzijl) hebben wij gerestaureerd. 

Meer weten?

Heeft jullie kerkterrein of historische begraafplaats ook zorg nodig en wil je wel aan de gang, maar weet je niet hoe? We kunnen jullie hierin adviseren en begeleiden. We leren dorpen en eigenaren hoe ze hun kerkhof kunnen onderhouden, maar we ondersteunen bijvoorbeeld ook bij het regelen van financiering en in het specialistische werk wanneer het een rijks- of gemeentelijke monument betreft. 

Meer weten? Neem dan contact met ons op via info@landschapsbeheergroningen.nl of 050 - 534 51 99.