Fijn dat jij je als klusleider hebt opgegeven! Op deze pagina vind je tips, tricks en instructies om jouw klus te laten slagen. We roepen op om alles door te nemen en aan de slag te gaan om jouw klus te promoten. Zo sta je er niet alleen voor op 1 & 2 november. Heb je je vrijwilligers gevonden? Dan zorg je dat ze weten hoe ze de klus veilig kunnen uitvoeren. En natuurlijk is er budget beschikbaar voor iets lekkers tijdens de koffie of lunch. Met de informatie die je hier vindt helpen we je om dit allemaal te regelen.
Tip: laat jouw medevrijwilligers zich vast aanmelden. Het is als nieuweling makkelijker om aan te sluiten als er meer deelnemers zijn.
Wil je jouw klus promoten?
We maakten kant-en-klare teksten, afbeeldingen en voorbeelden om jouw klus in je netwerk te verspreiden. Pas deze aan op jouw klus en deel ze lokaal. Zoals in je dorp, op scholen of bij sportverenigingen. Zo weet iedereen dat er een klus dichtbij huis is tijdens de Nationale Natuurwerkdagen. En dichtbij huis vind je vaak de actiefste vrijwilligers.
- Nieuwbericht voor drukwerk, website of digitale nieuwsbrief
- Social media bericht
- Algemene poster Groningen
- Afbeelding 1
- Afbeelding 2
- Afbeelding social post
"Deel jouw klus lokaal, want dichtbij huis vind je vaak de actiefste vrijwilligers"
-Jelinda van den Hoven
Veilig werken is belangrijk
Daarom vragen we je om vooraf op 'Leer je groen' Veilig buiten werken door te nemen, zodat je weet hoe je jouw klus veilig aanpakt. Als je je als nieuwe kluslocatie hebt aangemeld heb je hiervoor een link ontvangen in de mail. Heb je geen link ontvangen? Mail Jelinda dan.
Instructies en presentielijst
Als locatieleider moet je goede werkafspraken maken en werkinstructies geven tijdens de Natuurwerkdag. Voor de werkinstructies kun je kijken bij de instructiebladen op onze website. Kijk welke voor jouw klus van toepassing zijn en neem die van tevoren goed door. Afhankelijk van wat je gaat doen moet je ervoor zorgen dat de juiste beschermingsmiddelen aanwezig zijn. Uiteraard kun je deze bij ons lenen!
Hier vind je de presentielijst. Laat deze na de veiligheidsinstructies invullen door alle aanwezige deelnemers. Zo weet je wie er aanwezig zijn en dat ze akkoord gaan met de uitleg van de werkzaamheden. In verband met de verzekering ontvangen wij na afloop van de natuurwerkdag graag zo spoedig mogelijk de ingevulde presentielijsten retour.
Ontvang je de presentielijst liever op papier? Laat het dan even weten, dan sturen wij deze per post naar je toe.
Samen klussen en samen eten
Van hard werken krijg je trek en samen eten werkt verbindend. Wil jij tijdens jouw klus een hapje eten met de vrijwilligers? Daar dragen we graag aan bij. De vergoeding bedraagt €30,00 tot elf deelnemers en €50,00 bij elf of meer deelnemers. Na afloop van de Natuurwerkdagen ontvang je een declaratieformulier bij de nieuwsbrief om deze onkosten te declareren.
Neem contact op met Jelinda
Heb je vragen over de Natuurwerkdagen, de website, de promotie, arbozaken, veiligheid, het benodigd gereedschap of de ophaaldagen? Dan kun je mij bellen of mailen.
06 - 15 67 44 76
j.van.den.hoven@landschapsbeheergroningen.nl
Checklist
Deelnemers vinden het fijn om te weten waar ze aan toe zijn. Daarom zetten we hier op een rijtje welke informatie je van tevoren kunt delen.
- Heb je duidelijk aangegeven waar deelnemers moeten verzamelen of waar ze kunnen parkeren?
- Heb je aan andere praktische tips gedacht? Zoals: “trek stevige schoenen aan” of “wij verzorgen koffie en thee, maar neem zelf een lunchpakketje mee”.
- Doen er vaste vrijwilligers mee die zich niet zelf aanmelden? Meld die dan vast aan, dan klopt het aantal deelnemers dat erbij staat.
Vorig jaar deden in Groningen meer dan 650 vrijwilligers mee op 32 locaties door de hele provincie
Heb je gereedschap nodig om jouw klus goed te kunnen uitvoeren? Leen het van Landschapsbeheer Groningen.
Tips om aan de slag te gaan? Hier vind je onder andere tips over snoeien en een keuzehulp voor inheemse beplanting.
Zorg ervoor dat bekend is of jouw klus geschikt is om met kinderen naartoe te komen.